Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 22.02.2013. u 17:52   |  Izvor: Abc.ba 

Boračka zgrada, borba i u miru

Bitka boračke populacije za vlastite domove

Pripadnici boračkih kategorija, koji su kupili stanove pod „povoljnim uslovima" u zgradi koja se već četvrtu godinu gradi u naselju Ozimice I u Bihaću a trebala je biti izgrađena u roku od godinu dana, danas su kako su prethodno i najavili održali mirne proteste pred zgradom Općine Bihać.

Naime, Općina Bihać još u oktobru 2009. godine potpisala je ugovor sa izvođačem radova o izgradnji stambene zgrade za boračku populaciju koja je trebala biti izgrađena u roku od godinu dana. Prema Izvještaju o prikupljenim sredstvima i utrošku sredstava za izgradnju stambeno-poslovnog objekta 

Lamele A i B, ukupno je prikupljeno nešto više od tri miliona i tri stotine hiljada KM. Od tih sredstava, izvođaču radova (firmi Domoinvest) je uplaćeno dva miliona i četiri stotine hiljada KM.

Kupci stanova već četvrtu godinu odvajaju od usta i plaćaju kredite a od useljenja još zadugo nema ništa. Većina ih pored rata kredita plaća stanarinu za stanove u kojima trenutno stanuju. Ako saberemo sredstva od kredita koje su potpisali i stanarinu za četiri godine, kako kažu, dosad su možda mogli kupiti stanove po tržišnim cijenama i živjeti u njima. 

Ako izuzmemo nekolicinu dobrostojećih ljudi koji također čekaju na svoj stan u ovoj zgradi, ne sporeći njihovo učešće u ratu, vidjećemo da je ovdje u pitanju najosteljivija kategorija stanovništva To nas tjera da se zapitamo koliko drskosti ili nemara je potrebno da bi se neko iz udobnosti skupe fotelje usudio da borce ali i šehidske porodice dovede u ovakvu situaciju.

Kako je moguće da u pravnoj državi bivši borci i šehidske porodice budu ovako prevareni i poniženi i šta rade nadležne institucije, pitanja su koja oni svakodnevno postavljaju. Smatraju da kao bivši borci i porodice koje su dale svoje najmilije nisu zaslužili ovakav odnos vlasti prema njima. 

Navode da od nove općinske vlasti očekuju više od pukog odgovaranja od tužbi i pokretanja sudskih procesa, od njih očekuju više angažmana na riješavanju ovog problema i rasvjetljavanju svih sumnjivih radnji kada je ova zgrada u pitanju. 

Sa druge strane predstavnici vlasti su obećali nova sredstva za ponovno pokretanje radova, te da će u 2013. godini sporna zgrada biti useljiva.

MISS NET
ABC
KOMENTARI