Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 25.05.2018. u 12:45   |  Izvor: klix.ba 

Razvoj tehnologije

Adidas u finalu Lige prvaka predstavlja kopačke X18+ koje će igrače činiti bržima

Napadač Liverpoola i reprezentativac Egipta Mohamed Salah jedan je od četiri igrača koji će u finalnom meču Lige prvaka nositi posebno dizajnirane kopačke inspirisane dizajnom i tehnologijom koja se koristi u svijetu Formule 1 i profesionalnog biciklizma.

Adidas u finalu Lige prvaka predstavlja kopačke X18+ koje će igrače činiti bržima
velika slika
Nove Adidasove kopačke X18+ trebale su se premijerno pojaviti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, no zbog specifičnosti situacije Salah je "natjerao" vlasnike ove globalne korporacije da se predomisle i da meč u Kijevu bude prvi u kojem će se pojaviti revolucionarne kopačke.

Koliko god nevjerovatno zvučalo, ove kopačke napravljene su kako bi igrače učinile još bržima, a ljudi iz Adidasa vjeruju kako linija "Energy Mode" može omogućiti lakše ubrzavanje i brže trčanje.

Ono što je zanimljivo, Salah zauzima tek 18. mjesto po brzini u Premiershipu iako je nebrojno puta pokazao da je puno brži od svojih protivnika, a nova tehnologija koja se koristi u profesionalnom biciklizmu i formuli 1, a koja će biti primijenjena na kopačkama, mogla bi mu dati dodatnu prednost u odnosu na druge igrače.

Za stvaranje X18+ kopački korišteno je drillium inžinjerstvo, a ono se svodi na bušenje rupa kako bi se smanjila težina i povećala brzina. Mjeseci testiranja nove tehnologije rezultirali su stvaranjem kopački bez pertli. Korišten je princip skeletne mreže kako bi se smanjila količina materijala, a samim tim i težina.

Pored Salaha, nove kopačke u finalu Lige prvaka koristit će i tri nogometaša Real Madrida Gareth Bale, Marcelo i Karim Benzema.
MISS NET
ABC
KOMENTARI