Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 23.05.2018. u 20:30   |  Izvor: klix.ba 

Izrael ljut

Parodija na pobjedničku pjesmu Evrovizije okarakterisana kao odraz mržnje prema Jevrejima

Ambasada Izraela u Holandiji podnijela je žalbu zbog parodije na pjesmu kojom je Izrael pobijedio na ovogodišnjem takmičenju za najbolju pjesmu Evrope. Parodija na pjesmu "Toy" kritikuje izraelsku politiku, a kritičari kažu da je na granici da bude antiizraelska i antisemitska.

Parodija na pobjedničku pjesmu Evrovizije okarakterisana kao odraz mržnje prema Jevrejima
velika slika
Popularna holandska komičarka Sanne Wallis de Vries's je tokom satirične TV emisije otpjevala parodiju na pjesmu "Toy". Pjesma, kojoj su u potpunosti izmijenili tekst, počinje imitacijom zvukova pilića kao i originalna pjesma, a nakon toga u pozadini se vide snimci s palestinskih protesta protiv izraelskih snaga.

"Pogledaj me, ja sam vrlo slatka zemlja. Svjetski lideri jedu mi iz ruke, jednim poljupcem gasim svaku vatru. Pravimo zabavu, dolazite li? U Al Aksa džamiji koja će uskoro biti prazna", glasi prva strofa.

Umjesto refrena "Nisam tvoja igračka" holandski hor pjeva: "Gledaj kako lijepo ispaljujem rakete".

Mnogi kritičari okarakterisali su ovu pjesmu antisemitskom zbog dijela u kojem se kaže: "Ako je vaša zabava propala, osigurajte novac za ambasade sa svojim ka-ching, ka-ching i svojim ping-a-ping, sa svojim dolarima i centima i svojim fondovima".

Pjesma je na društvenim mrežama izazvala brojne diskusije, a neki kritičari okarakterisali su je kao odraz mržnje prema Jevrejima.
MISS NET
ABC
KOMENTARI