Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 20.04.2018. u 13:38  

slovenija-iskren partner bih

Vlada USK: Prijem za ambasadoricu Republike Slovenije Zoricu Bukinac

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona primio je danas u nastupni posjet ambasadoricu Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zoricu Bukinac.

Vlada USK: Prijem za ambasadoricu Republike Slovenije Zoricu Bukinac
velika slika

 Dr. Rošić sa saradnicima, savjetnikom Jasminom Musićem i resornim ministrom Jasminom Burnićem, ambasadorici Bukinac zaželio je uspješan rad u Bosni i Hercegovini i iskazao spremnost za saradnju, kroz zajedničke projekte, posebno kad je u pitanju razmjena znanja i iskustava te unaprijeđenje poslovne klime na području Unsko-sanskog kantona, a obzirom da je Slovenija jedan od značajnih investitora u Bosni i Hercegovini.

Njena ekselencija Bukinac je istakla da je s razlogom izabrala da, nakon Sarajeva, njena naredna nastupna posjeta bude upravo Unsko-sanskom kantonu te kazala da je Slovenija iskren partner Bosni i Hercegovini kad su u pitanju evropski procesi i integracije.

– Slovenija ima samo jedan interes ovdje a to je stabilna i razvijena BiH i spremni smo pružiti pomoć u procesu evropskih intergracija, izjavila je ambasadorica Slovenije u BiH.

Nakon ovog susreta uslijedit će radni sastanci na kojima ćemo razgovarati o kokretnim projektima i unaprijeđenju dosadašnje saradnje, kazao je premijer USK te se zahvalio ambasadorici Bukinac na iskazanoj spremnost za pomoć.

Između ostalog na sastanku su se sugovornici dotakli i aktualnog problema sa kojim se USK suočava, a to je migrantski talas za koji je Kanton, kao nivo vlasti, ograničen u ovlastima. Ambasadorica je prenijela neka od najznačajnijih iskustava iz Slovenije, nakon suočavanja sa masovnim migracijama, te istakla da država BiH mora ovaj problem rješavati na terenu, te reagovati prema EU kako bi se oslobodili instrumenti finansijske i druge pomoći za rješavanje migracionih tokova na odgovoran i human način.

MISS NET
ABC
KOMENTARI