Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 19.05.2017. u 18:31  

SANSKI MOST

Osuđujuće presude za ratne zločine u Sanskom Mostu

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Gorana Mrđu na 14 godina zatvora, Milorada Mrđu na osam i Milu Kokota na deset godina zatvora zbog počinjenja krivičnog djela zločini protiv čovječnosti, javlja Oslobođenje.

Sud je istovremeno oslobodio krivične odgovornosti Ranka Mrđu.

Izricanje prvostepene presude četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za ratni zločin počinjen na području općine Sanski Most, održano je nakon dvije godine suđenja.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 20. januara 2015. godine optužnicu koja optužene Gorana Mrđu, Milorada Mrđu, Ranka Mrđu i Milu Kokota tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Suđenje optuženima počelo je u aprilu 2015. godine.

Tužilaštvo BiH tokom suđenja pozvalo je više od 30 svjedoka te uložilo materijalne dokaze kako bi dokazali da su Goran, Milorad i Ranko Mrđa te Mile Kokot učestvovali u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja.


Milovan Karakaš bivši pripadnik Vojske bosanskih Srba, pred kantonalnim sudom u Bihaću osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Karakaš se tereti da je u junu 1992. godine u Sanskom Mostu zlostavljao Zikriju Bahtića, piše RTVUSK.

Sa još trojicom pripadnika Vojske bosanskih Srba udarao je šakama, nogama, palicama i kundacima pušaka Zikriju Bahtića. Nakon što bi kratko izgubio svijest, polijevali su ga vodom i dizali kako bi ga ponovo nastavili zlostavljati. Bahtić je zadobio mnogobrojna povrede zbog kojih nije mogaohodati niti govoriti. Oštećeni Bahtić presudom nije zadovoljan.

„Krivica je dokazana, okrivljeni je priznao djelo, nije izrazio kajanje i dalje se ponašao drsko i bezobrazno. Znam da je bio nagovoren od drugih ljudi, ali nije morao u tolikoj mjeri tući. Tražio sam da me ubiju, nisu htjeli. Kaznom nisam zadovoljan, pa ću sugerisati tužiocu da podnese žalbu“, kaže Bahtić.

S obzirom da prisustvo optuženog nije bilo obavezno na izricanju presude, on se nije ni pojavio. Njegov advokat Almir Smajić je istakao da će uložiti žalbu.

„Moj branjenik i ja smo očekivali oslobađajuću presudu, međutim dok ne dobijemo pismeni otpravak, ne možemo ništa komentarisati. Ono što možemo reći je da će odbrana uložiti žalbu na ovu presudu“, kaže advokat optuženog.

U obrazloženju presude je istaknuto da su u obzir uzete olakšavajuće okolnosti kao što su loše imovinsko stanje optuženog, vremenski period koji je prošao od počinjenja djela, te da nije sam poduzimao radnje. Zbog lošeg imovinskog stanja Karakaš je oslobođen i plaćanja sudskih troškova, a žalbu može uputiti Vrhovnom sudu u roku od 15 dana.

KOMENTARI