Objavljeno: 19.05.2017. u 17:09  

Obišao gradilište nove zgrade Kantonalnog suda

Ambasador Wigemark posjetio gradsku upravu Bihaća

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark danas je u posjeti Bihaću.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark posjetio je danas gradsku upravu Bihać i u razgovoru sa Davorom Župom, predsjedavajućim Gradskoga vijeća Bihać, upoznao se sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Bihaću.

Istaknuvši da je posjeta ambasadora Wigemarka gradu Bihaću važna poruka i podrška lokalnoj vlasti u stvaranju uslova za daljnji privredni rast, predsjedavajući Župa upoznao je ambasadora Wigemarka sa projektima i planovima gradske uprave Bihaća koji za cilj imaju jačanje lokalne zajednice na putu države BiH ka euroatlanskim integracijama.

„Grad Bihać prepoznat je kao jedan od gradova koji stremi evropskim integracijama sa svojim ljudskim i prirodnim potencijalima, te geostrateškim položajem. Stoga sam ambasadora Wigemarka upoznao sa našim opredjeljenjem da poštujući demokratske principe, uvažavajući toleranciju, manjine i multietičnost napravimo uslove za daljnji razvoj Bihaća kao administrativnog sjedišta USK-a“- istakao je predsjedavajući Župa.

Obišao gradilište nove zgrade Kantonalnog suda 

Ambasador Wigemark je s ministrom pravosuđa Unsko-sanskog kantona (USK) Nikolom Findrikom obišao gradilište nove zgrade Kantonalnog suda, čiju izgradnju finansira EU s nešto više od 1,6 miliona eura.

U obilasku gradilišta s njima bila je i predsjednica Kantonalnog suda Fata Nadarević. Wigemark je izrazio zadovoljstvo radovima i istakao kako podrška reformi bh. pravosuđa podrazumijeva i izgradnju materijalne baze, konkretno obezbjeđenje boljih uvjeta za rad sudija. Završetak radova na objektu predviđen je za 31. oktobar 2017. godine.   

Ambasador Wigemakark je, potom, posjetio sadašnje prostore Kantonalnog suda, a tokom dana sastat će se i s predstavnicima gradske uprave, posjetiti predstavnike poslovne zajednice, te odati predavanje na Univerzitetu u Bihaću.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU danas će se obratiti na konferenciji „Korak do statusa zemlje kandidatioa – Možemo li ubrzati proces?”, koju organizira Panevropska unija BiH u Bihaću.

KOMENTARI