Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 19.05.2017. u 16:23  

Google uz pomoć balona omogućio internet u Peruu pogođenom poplavama

Za vrijeme prirodnih katastrofa mogućnost komuniciranja s voljenim osobama i dobijanje osnovnih informacija je ključno za svakog od nas. Međutim, upravo je komunikacijska infrastruktura prva na udaru, posebno u udaljenim i ruralnim regijama. Srećom, Google ima rješenje.

U protekla dva mjeseca Peru su zahvatile ekstremne padavine i teške poplave, ali je pristup internetu omogućen zahvaljujući Projectu Loon baziranom na balonima. Radi se o incijativi Googleove krovne kompanije Alphabet, koja donosi internet u zemlje u razvoju.

Posao odražen u Peruu jasno pokazuje da Project Loon može biti model za olakšanje situacije tokoom prirodnih katastrofa s potencijalom povećanja povezanosti i komunikacije kada je to najviše potrebno.

Stotine hiljada ljudi je napustilo svoje domove zbog kiše u Perruu tokom proteklih mjeseci, a vlada je proglasila vanredno stanje u više od 800 provincija.

Alphabetov istraživački odjel X je iskoristio Project Loon kako bi omogućio pristup internetu Peruancima u poplavljenim regijama oko Lime, Chimpotea i Piure.

"Loon baloni se podižu u stratosferu na visinu od 20 km, tako da imaju mogućnost širenja konekcije gdje god je ona potrebna i neovisno od situacije na tlu. Balonima smo letjeli iznad Latinske Amerike te provodili testove s našim telekomunikacijskim partnerom Telefonicom u Peruu. Kada smo vidjeli šta se događa, odlučili smo pomoći", rekao je vođa Projecta Loon Alastair Westgarth.

Baloni omogućavaju pristup internetu velike brzine koji osiguravaju telekomunikacijske kompanije na tlu, a oni lete na visinima dvostruko većoj od visina na kojima se nalaze avioni.

Oko 57 posto svjetske populacije, odnosno 4,2 milijarde ljudi, još uvijek živi bez interneta. Komunikacija tokom katastrofa poput poplava je ključna te omogućava stanovništvu da međusobno komunicira te da dođe do ljekarske pomoći. Spasilačkim službama također treba komunikacija kako bi radile efikasnije.
KOMENTARI