Bauunternehmen Baufirma Salzburg Trockenbau Salzburg Trockenbau Unternehmen Salzburg Spengler Salzburg Aussenputz Salzburg Fliesenleger Salzburg Innenputz Salzburg Schlosser Salzburg
Objavljeno: 17.05.2017. u 16:54   |  Izvor: N1 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH

Žestoke kritike Inzka u novom izvještaju UN-u

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko će sutra podnijeti 51. izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju i radu Vijeća za provedbu mira u BiH, kao i političkoj situaciji u BiH.

"Ovaj izvještaj pokriva period od 22. oktobra 2016. godine do 21. aprila 2017. U ovom periodu je bilo nekoliko izazova, prvenstveno glede političke situacije koja se razvija u BiH zbog pokušaja revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.
 
Također, aktivnosti vlasti RS-a u pokušaju implementacije neustavnog referenduma usvajanjem Zakona o Danu RS.
 
Uprkos čestim političkim turbulencijama, došlo je do nekoliko pozitivnih razvoja situacije u pokušaju integracije sa NATO-om i EU-om.
 
Ovo uključuje nekoliko pozitivnih pomaka kao što je prijem Upitnika Evropske komisije u decembru i potpisivanje SSSP-a što je okončalo dugi proces pregovora između EU i BiH.
 
U februaru je isticao desetogodišnji rok za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju BiH protiv Srbije za genocid je prouzrokovalo određene kontroverze u odnosima političkih partija u Sarajevu.
 
Kontroverza je bila centrirana oko Sakiba Softića, agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u prvobitnom postupku, glede njegove legitimnosti da predstavlja BiH u reviziji presude.
 
Razvoj događaja je doveo do velikih kritika na račun bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića što je dovelo do zahlađenja odnosa unutar vladajuće koalicije.
 
Devetog januara, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH da je "Dan Republike Srpske" neustavni praznik, vlasti RS-a su organizovale proslavu u centru Banjaluke.
 
Proslava je uključivala paradu civilnih i vojnih snaga, kao i učešće nekoliko vojnika Srba unutar OS BiH.
 
Pozitivna regionalna saradnja je realizovana u martu kada je premijer Srbije posjetio Sarajevo, a nastavljena je sastankom u aprilu u Mostaru kada su se sastali politički lideri BiH, Srbije i Hrvatske.
 
Iako je BiH nastavila pozitivan trend prema Euro-atlanskim integracijama i poboljšanju regionalnih odnosa, nepovoljna politička klima je postala velika briga za susjede iz Hrvatske.
 
Naime, u intervjuu 29. novembra predsjednica Hrvatske je kazala da su "nestabilnosti u BiH" velika prijetnja Hrvatskoj što može dovesti do regionalnog konflikta.
 
Pod ovlastima koje mi su mi dodijeljene Annexom 10, koristim ovaj izvještaj kako bih istakao da entiteti nemaju pravo na secesiju od BiH, te da GFAP (General Framework Agreement for Peace) garantuje suverenost i teritorijalni integritet BiH i ustavnu poziciju entiteta", napisao je Inzko u izvještaju.
 

Punu verziju izvještaja pročitajte na linku OVDJE.

KOMENTARI