Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 17.05.2017. u 16:07   |  Izvor: FTV 

Građanski forum održao osmu sesiju

Bihaćka građanska inicijativa: Usvojena Proklamacija o zaštiti srednjeg toka rijeke Une

Građanski forum 'Bihaćka građanska inicijativa' usvojio je Proklamaciju o zaštiti srednjeg toka rijeke Une. Grmuški kanjon - koji se proteže od Bihaća, preko Cazina i Bosanske Krupe, pa sve do Bosanske Otoke - jedan je od najljepših u ovom dijelu Evrope, pa se njegova zaštita nameće kao imperativ.

O društveno-ekonomskoj vrijednosti i zaštiti srednjeg toka rijeke Une počelo se razmišljati još formiranjem 'Unskih smaragda'. Vizija Boška Marjanovića, utemeljitelja ove najstarije bh. ekološke organizacije, pretvorena je u Nacionalni park 'Una', koji se brine o zaštiti gornjeg toka rijeke.

«Jedino je ovaj srednji tok, od Bihaća pa do Bosanske Otoke, u okviru koga se nalazi 20 km fascinantnog kanjona, jedinstvenog u Evropi, ostao bez ikakve vrste zaštite», ističe prof. dr. Halid Dedić, iz Bihaćke građanske inicijative.

Proklamacijom se želi potaknuti lokalnu i kantonalnu vlast da pronađe model zaštite ovog dijela Une. Otvorila bi se i šansa za razvoj turističke ponude, a proglašenje parka prirode na ovome području sve se glasnije zagovara.

«Ovih dana su Rotarijanci napravili još jednu manifestaciju u srednjem toku rijeke Une u cilju zaštite i proglašenja parkom prirode», podsjeća Nurzekija Marjanović, iz Unskih smaragda.

Građanski forum 'Bihaćka građanska inicijativa' usvojio je Deklaraciju o zaštiti srednjeg toka rijeke Une. Grmuški kanjon - koji se proteže od Bihaća, preko Cazina i Bosanske Krupe, pa sve do Bosanske Otoke - jedan je od najljepših u ovom dijelu Evrope, pa se njegova zaštita nameće kao imperativ. Više na www.federalna.ba/bhs/vijest/203322

Posted by federalna.ba on 18. Maj 2017
 

Prijetnje očuvanju ovoga krajiškog bisera dolaze iz naše zemlje, u vidu gradnje hidrocentrala, koja je naišla na otpor stanovništva Pounja. Međutim, one dolaze i iz susjedstva, s obzirom na to da Hrvatska planira odlagati nuklearni otpad nedaleko odavde.

Prof. dr. Vildana Alibabić, s Univerziteta u Bihaću, podvlači da Republika Hrvatska, kao članica EU-a, ima obavezu da poštuje pravila EU-a i bude dobar susjed.

«Preko 11 hiljada građana, ne samo Bihaća već širom svijeta, potpisalo je peticiju protiv gradnje te hidrocentrale», naglašava prof. dr. Azra Hromadžić, s Univerziteta u Syracuseu.

Ukoliko bi bio proglašen na ovom području, park prirode kao zaštićeno područje u kojem je dozvoljena gradnja, mogao bi biti značajna turistička razvojna šansa. Ujedno, to bi značilo i povezivanje tri lokalne zajednice u jedinstvenu ponudu te otvaranje novih radnih mjesta u Krajini.


Polazeći od:

 

·     Rezolucije Evropskog parlamenta kojom se pozivaju vlasti u Bosni i Hercegovini da reguliraju i nadgledaju izgradnju hidroelektrana u ekološki osjetljivim i potencijalno zaštićenim područjima, da održe integritet postojećih nacionalnih parkova, poboljšaju kvalitet procjena uticaja na životnu sredinu u skladu sa standardima EU, te da povećaju transparentnost u radu na ovim projektima;

·   Rezolucije Kantonalne skupštine Unsko-sanskog kantona o zaštiti rijeke Une iz 2016.g., te

·  Naučnih i stručnih argumenata i ocjena iznešenih na VIII sesiji građanskog foruma „Bihaćka građanska inicijativa“ od strane istaknutih autoriteta iz tih oblasti,

 

 „Bihaćka građanska inicijativa“

na svojoj VIII sesiji, održanoj dana 16.05.2017.g. donosi slijedeću

 

PROKLAMACIJU

o društveno-ekonomskoj valorizaciji i primarnoj zaštiti Srednjeg toka rijeke Une od Bihaća do  Bosanske Otoke

 

1.      Konstatiramo da Srednji tok rijeke Une od Bihaća do Bosanske Otoke nema nikakav oblik konkretne društvene zaštite. To je alarmirajuća činjenica koja ugrožava kako rijeku Unu, tako i živi svijet u njoj i oko nje. Smatramo da postojeće stanje treba hitno mijenjati.

2.      Veliki broj naučnih istraživanja prirodnih i društvenih potencijala Une i unskih prostora, naučni skupovi na kojima je aktivno učestvovao veliki broj naučnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta koji su proučavali eko-sisteme rijeke Une i kopna oko nje, rezultirali su detaljnim studijama o morfostrukturi i morfoskulpturalnim karakteristikama ovog dijela toka Une, gdje se nalazi najveća raznolikost tipova pejsaža u Dinaridima.

3.      Područje Srednjeg toka rijeke Une, zajedno sa Grmuškim rezervatom, predstavlja izuzetno prirodno bogatstvo unikatnih fenomena i biodiverziteta i posjeduje uvjete za zaštitu i upis u Svjetsku prirodnu baštinu.

4.      Zbog svega toga „Bihaćka građanska inicijativa“ poziva Grad Bihać, Grad Cazin i Općinu Bosanska Krupa da koordinirano sa Vladom USK i u suradnji sa naučnim institucijama Univerziteta u Bihaću, te zainteresiranim privrednim subjektima i nevladinim organizacijama, posebno NP „Una“, u što kraćem roku donesu odgovarajuće odluke i poduzmu potrebne konkretne mjere primarne zaštite toka rijeke Une od Bihaća do  Bosanske Otoke.

KOMENTARI