Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 16.05.2017. u 16:18   |  Izvor: NAP 

PRITISCI I UCJENE

Sebija Izetbegović pokrenula peticiju za smjenu dekanese Hadžović-Džuvo

Po nalogu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, uposlenici KCUS-a i predavači sa Medicinskog fakulteta primorani su potpisivati peticiju za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta Almire Hadžović-Džuvo, piše agencija Patria. Želje direktorice Izetbegović u djelo sprovode Mirza Dilić, šef Klinike za vaskularne bolesti i Enra Suljić direktorica Instituta za naučnoistraživački rad KCUS-a.

Dekanesa Hadžović-Džuvo potvrdila je za agenciju Patria da će danas upoznati i Senat UNSA-e o događajima koji su uznemirili uposlenike Medicinskog fakulteta, a neki od njih odlučili su se obratiti i MUP KS.
 
- To je peticija za moje razrješenje. Već 10 mjeseci traje strahovit pritisak koji je sada kulminirao i uporno žele da me sklone sa mjesta dekanese. Po ovom važećem zakonu o visokom obrazovanju to ne može učiniti UO, ali po novom zakonu "Lex Sebija" to je promijenjeno - kaže dekanesa.
 
Peticiju pod strahom i prijetnjama potpisuju uposlenici ove dvije institucije. 
 
Doktorica Izetbegović želi zaokružiti cjelinu kada je riječ o zdravstvenoj djelatnosti pa je prvo preuzela Ljekarsku komoru KS, Ljekarsku komoru FBiH, putem izmjena zakona o visokom obrazovanju povećava ulogu odlučivanja KCUS-a u Senatu, a na kraju želi peuzeti i Medicinski fakultet. 
 
 
KOMENTARI