Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 15.05.2017. u 16:28   |  Izvor: AJ 

Edouard Philippe novi premijer Francuske

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron postavio je u ponedjeljak poslanika konzervativca Edouardea Philippea za premijera, čime je održao obećanje iz kampanje da će da u francusku politiku "uvesti" nova lica.

Agencija AP navodi da je 46-godišnji Philippe, član Republikanske partije i gradonačelnik Le Havra, uglavnom nepoznat glasačima.
 
Na njegovo imenovanje za predsjednika francuske vlade gleda se kao na napor centriste Macrona da formira većinu u Parlamentu privlačenjem desnice, prenosi Tanjug.
 
Sastanak u Berlinu
Novoizabrani francuski predsjednik sastat će se kasnije u ponedjeljak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako bi s njom počeo saradnju na prioritetnim poljima - sigurnosti, ekonomiji i investiranju i socijalnoj zaštiti, najavilo je Macronovo okruženje, javljaju francuski mediji.
 
Razgovor Macrona i Merkele predviđen je u kasnim popodnevnim satima, nakon čega će uslijediti zajednička konferencija za novinare, a potom večera.
 
Iz Macronovog okruženja je protekle sedmice nagoviješteno da će Berlin biti njegova prva destinacija kao novog predsjednika Francuske.
 
Njemačka kancelarka mu je 7. maja, nakon što su objavljeni prvi rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora, srdačno čestitala, među prvima, ubejdljivu pobjedu nad liderkom krajnje desnice Marine Le Pen.
 
Bliska saradnja
Angela Merkel izjavila je ranije u ponedjeljak da želi blisku saradnju s Macronom i da bi njihove dvije države učinile sve da oblikuju evropsku politiku.
 
"Učinit ćemo sve ne samo da pomognemo Francuskoj, nego i da oblikujemo evropski put s Francuskom", rekla je Merkel u obraćanju u gradu Ahsen, u blizini granice s Belgijom, prenosi Reuters.
 
Macron će razgovarati s Merkel u Berlinu, s težnjom da naglasi važnost odnosa s Njemačkom u ponovnom pokretanju evropskog projekta, navodi agencija.
 
KOMENTARI