Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 14.05.2017. u 10:35   |  Izvor: Klix 

Teško bolesni Sobral: Ovo je pobjeda onih koji misle da muzika treba nešto značiti

Portugal pobjednik Eurosonga 2017, Hrvatska zauzela 13. poziciju

Pobjednik 62. takmičenja za najbolju pjesmu Evrope je Salvador Sobral iz Portugala sa pjesmom "Amar Pelos Dois". Naše komšije iz Hrvatske, predvođene sjajnim Jacquesom Houdekom, glasanje su završile na 13. mjestu od 26 finalista.

Dvadesetsedmogodišnji pobjednik ukupno je prikupio 758 bodova i naklonost cijele Evrope.

A hrvatski predstavnik Jacques je svoje vještine pjevanja u dva glasa predstavio kao pravi virtuoz u pjesmi "My Friend" otpjevanoj na engleskom i italijanskom jeziku te izazvao ovacije publike i prikupio 128 bodova.

Večerašnje veliko finale takmičenja koje se u Kijevu odvija pod geslom ''Slavimo različitost'' (Celebrate Diversity) počelo je svečanim predstavljanjem izvođača iz svih 26 zemalja na grandioznoj sceni.

Prvu pjesmu izveo je predstavnik Izraela Imri rasplesavši publiku u Međunarodnom izložbenom centru u Kijevu, grandioznom kompleksu na 58.000 m2. Imri je poznat po tome što je posudio glas u crtiću "Trolovi".

Posebnu pažnju svojom dirljivom izvedbom privukla je 17-godišnja Belgijanka Blanche, a ništa manje dirljiva bila je i pjesma mađarskog predstavnika.

Rumuni su jodlali, Ukrajinci očekivano dobili najveći aplauz, Grkinja sa pjesme skrenula pažnju na svoj stajling, a favorit kladionica, predstavnik Italije Francesco Gabbani, koji sa pjesmom "Occidentali's karma" na ironičan način progovara o zapadnjačkom viđenju istočnjačke kulture, takmičenje je završio šesti. Njega je u plesnoj tački na pozornici pratila osoba u kostimu gorile.

Holandiju su predstavljale tri sestre koje su pjesmu "Cry No More" posvetile bolesnoj majci, a predstavnici Bjelorusije su se ljubili na sceni.

Voditelji programa bili su Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk i Timur Miroshnychenko, a gosti specijalnog programa koji je trajao za vrijeme glasanja bili su Ruslana, Jamala, Onuka, a pojavio se i Verka Serduchka koji je proglasio početak glasanja.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina se zbog teške finansijske situacije nije takmičila na ovogodišnjem Eurosongu.

Sobral: Ovo je pobjeda onih koji misle da muzika treba nešto značiti
 
Portugalac Salvador Sobral, pobjednik Eurosonga 2017, kazao je preuzimajući nagradu pobjednika na prestižnom muzičkom takmičenju da živimo u svijetu u kojem vlada "jednokratna i brza muzika", ali da je ovo pobjeda onih koji misle da muzika treba nešto značiti.
 
"Živimo u svijetu u kojem se prave jednokratna muzika, brza muzika. Ovo je pobjeda onih koji misle da muzika treba da značiti. Muzika je osjećaj. Zato je treba mijenjati i vratiti muzici ono što zaslužuje", kazao je Sobral u kratkom obraćanju, prije nego što je na kraju izveo pobjedničku pjesmu "Amar Pelos Dois".
 
Podsjetimo, 27-godišnjak je večeras u Kijevu ukupno prikupio 758 bodova i naklonost cijele Evrope.
 
Portugalac Salvador Sobral, pobjednik Eurosonga, teško je bolestan
 
Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga u Ukrajini je 27-godišnji Salvador Sobral sa baladom "Amar Pelos Dois", a njegova životna priča veoma je dirljiva.
 
Naime, jedan od najvećih favorita ovog takmičenja prethodno je bio sedmoplasirani na nacionalnom takmičenju muzičkih talenata "Idolos" 2009. godine, a od evrovizijske javnosti je pokušao sakriti da je veoma bolestan. Ipak, sve se otkrilo kada nije uspio na vrijeme stići u Kijev na probe uoči Eurosonga jer mu ljekari nisu odobrili odlazak.
 
Čak je i nakon pobjede na portugalskom izboru hitno morao na operaciju hernije.
 
Britanski Metro piše da Salvadoru hitno treba transplantacija srca zbog čega nije mogao širom Evrope promovisati svoju pjesmu, kao što rade brojni drugi muzičari.
 
U Ukrajinu je stigao tehničkih proba, a svuda se kreće u pratnji sestre Luise koja je prethodno na probama "uskočila" umjesto brata. Ona je i autorica njegove pjesme koja u prevodu znači "Ljubav za dvoje".
 
Snaga ljubavi između brata i sestre osvojila je publiku u cijeloj Evropi i šire te su Portugal nedvojbeno izabrali kao pobjednika Eurosonga 2017.
 
 
KOMENTARI