Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 09.05.2017. u 08:52   |  Izvor: RSa 

Tenzije

Iran poručio Saudijskoj Arabiji: Neće vam ostati ništa osim Mekke i Medine

Nakon što je saudijski prestolonasljednik Muhammad bin Salman izjavio kako se ne može razgovarati sa Iranom zbog šiitskih ambicija (Šiiti su većina u Iranu, op.pr.) da kontrolirali islamski svijet, oglasio se i Teheran.

Hossein Dehghan, iranski ministar odbrane, je - odgovarajući i na komentar Bin Salmana kako Saudijci neće sjediti i čekati rat nego će se ponašati tako da to bude borba u Iranu, a ne u Saudijskoj Arabiji - upozorio Rijad da ne preduzima glupe korake.
 
"Ako to učine, sve ćemo uništiti u Saudijskoj Arabiji osim svetih gradova Mekke i Medine", kazao je Dehghan, piše Reuters.
 
Dehghan je dodao i kako Saudijci "vjerovatno misle kako mogu učiniti tako nešto jer imaju zračne snage", što je referenca na Yemen, gdje saudijski ratni avioni redovno napadaju iranske saveznike, Houthije, u borbama za glavni grad Sana'a.
Odnosi između dvaju država nisu dobri još od iranske revolucije 1979, a prošle godine, kad su u Saudijskoj Arabiji pogubili vodećeg šiitskog imama u ovoj zemlji, države su prekinule sve diplomatske i ekonomske odnose.
 
Treba reći i kako dvije zemlje, osim u Yemenu, podržavaju različite snage i u drugim konfliktima - u Siriji, Iraku, Lebanonu i Bahreinu.
 
KOMENTARI