Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 04.05.2017. u 09:14   |  Izvor: N1 

Sukobili se predsjednički kandidati Le Pen i Macron

Kandidat za predsjednika Francuske Marine le Pen sukobila se na samom početku televizijske debate sa svojim rivalom Emmanuelom Macronom oko načina rješavanja problema posustale francuske ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta.

Dva predsjednička kandidata suočila su se sinoć u televizijskom duelu uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju, 7. maja.
 
Le Penova je rekla Macronu, bivšem ministru ekonomije i bankaru, da on želi da se primjenjuje zakon najjačeg.
 
Ona je rekla da su potrebne radikalne promjene da bi se smanjila stopa nezaposlenosti od 10 odsto, javio je AP.
 
Dva kandidata izrazila su različite stavove i o pitanju rješavanja 25-osatne radne sedmice. Le Penova smatra da ovo pitanje treba da se rješava unutar sektora, a ne kompanije.
 
Prema njenim riječima, stavovi Macrona u ovom domenu su "bratoubilački", jer usmjeravaju jednu grupu, klasu ili kompaniju da se bori protiv druge.
 
Le Penova je optužila Macrona da je kandidat globalizacije i da je sve to izrežirao odlazeći predsjednik Francois Hollande.
 
Nakon što je Le Penova rekla da Macron nije spriječio prodaju velikih francuskih kompanija stranim firmama, Macron je naglasio da se ona nije valjano pripremila za debatu i da očigledno ne poznaje ekonomiju.
 
Iako prema posljednjim podacima javnog mnjenja, Macron vodi ispred Le Penove, ta razlika je umanjena u posljednjih nekoliko dana.
 
Oko 18 posto glasača i dalje je neopredijeljeno za koga da glasa. Cilj oba kandidata je da pridobije ovih 18 posto, navodi BBC.
 
KOMENTARI