Objavljeno: 04.05.2017. u 09:13   |  Izvor: Klix 

Pješčana oluja "guši" Peking i sjevernu Kinu

Pješčana oluja je zahvatila sjeverni dio Kine i njen glavni grad, što predstavlja još jednu krizu koja se odnosi na kvalitet zraka, javlja BBC.

Zvanični podaci o kvalitetu zraka govore da je dosta slabiji od onog koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Vlasti savjetuju stanovništvu da izbjegava kretanje na otvorenom, a to posebno važi za djecu i starije osobe. Pješčana oluja je stigla iz susjedne Mongolije i Autonomne regije Unutrašnje Mongolije.
 
Agencija za okoliš je saopćila da se radi o stepenu PM2,5 što znači da se u zraku nalaze male čestice, blizu 500 mikrograma po kubnom metru, a siguran nivo je 25 mikrograma po kubnom metru.
 
Vlasti su saopćile da će se prašina zadržati do četvrtka navečer te da se može očekivati slaba vidljivost tokom dana.
 
Kina se suočava s velikim zagađenjem zraka u proteklim godinama, posebno tokom zime, jer mnogi gradovi na sjeveru još uvijek koriste ugalj za grijanje. Nerijetko Kinu zahvataju i pješčane oluje, jer se gradovi šire prema obližnjim pustinjama koje se također šire zbog klimatskih promijena. Vlasti pokušavaju zaustaviti širenje pustinje tako što sade stabla i poduzimaju mjere smanjenja zagađenja, kao što su reforma industrije uglja i zatvaranje fabrika.
 
Peking je izdao svoje prvo crveno upozorenje 2015. godine, što predstavlja najveće zagađenje zraka. Od tada ga je izdao nekoliko puta.
 
KOMENTARI