Objavljeno: 03.05.2017. u 09:14   |  Izvor: Klix 

SAD

Clinton: Pobijedila bih na izborima da nije bilo FBI-a i ruskih hakera

Kandidatkinja Demokratske stranke na posljednjim predsjedničkim izborima u SAD-u Hillary Clinton izjavila je da bi pobijedila Donalda Trumpa da se u kampanju nisu umiješali ruski hakeri i direktor FBI-a James Comey.

Ona je rekla da joj je ogromnu štetu nanio direktor FBI-a koji je 28. oktobra obavijestio Kongres SAD-a da ponovo istražuju njeno korištenje privatnog e-maila. Kao drugi razlog za poraz navela je objava mailove njenog šefa kampanje Johna Podeste na WikiLeaksu koje su navodno ukrali ruski hakeri.
 
"Da su izbori bili 27. oktobra, bila bih vaša predsjednica. Kampanja nije bila završena, ali bila sam na putu da pobijedim sve do kombinacije Comeyjevog pisma i ruskog Wikileaksa. Razlog zbog kojeg vjerujem da smo izgubili izbore bili su događaji u zadnjih 10 dana", rekla je Clinton. 
 
Za svoje saradnike i strategiju imala je samo riječ hvale, a lično je preuzela odgovornost za greške u predsjedničkoj kampanji. Clinton je optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina da je pokušao utjecati na ishod izbor pomoću Trumpa. 
 
"Sigurno se miješao u naše izbore i bilo je jasno da je to radio kako bi mi naškodio i pomogao našem protivniku", kazala je Clinton. 
 
Aktuelnom predsjedniku SAD-a poručilo je da manje koristi Twitter i da se više fokusira na posao dodajući kako će ona i dalje ostati aktivna u javnom životu.
 
KOMENTARI