Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 29.04.2017. u 13:26   |  Izvor: N1 

Reakcije Japana, Rusije i SAD na potez Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja izvršila probno ispaljenje balističkog projektila

Odluka Sjeverne Koreje da izvrši probno ispaljenje balističkog projektila predstavlja ozbiljnu prijetnju po Japan, rekao je danas japanski premijer Shinzo Abe.

Sjeverna Koreja izvršila je jutros probno ispaljenje balističkog projektila neposredno nakon što je američki državni sekretar Rex Tillerson upozorio da bi eventualni neuspjeh Pjongjanga da smanji obim svog raketnog i nuklearnog programa mogao dovesti do "katastrofalnih posljedica".
 
"Uprkos snažnim upozorenjima međunarodne zajednice Sjeverna Koreja je izvršila probno ispaljenje. To je ozbiljna prijetnja po našu zemlju i apsolutno je neprihvatljivo. Snažno osuđujemo slične postupke", naglasio je Abe, koji boravi u posjeti Londonu.
 
Američki i južnokorejski zvaničnici navode da sve ukazuje da je proba, koja je izvršena sjeverno od Pjongjanga, bila neuspješna. Ukoliko i ova proba bude neuspješna to bi od marta bilo četvrto propalo ispaljenje projektila koje je izvršila Sjeverna Koreja.
 
Sjeverna Koreja ispalila je projektil u vrijeme kada je udarna grupa američke mornarice predvođena nosačem aviona Carl Wilson stigla u vode nedaleko od Korejskog poluostrva. Početkom sedmice podmornica naoružana vođenim projektilima pristala je u luci u Južnoj Koreji.
 
Trumpova administracija mogla bi odgovoriti na najnoviji neuspjeli raketni test Sjeverne Koreje ubrzavajući svoje planove za uvođenje novih sankcija protiv Pyongyanga, koje bi mogle uključivati i mjere protiv nekih specifičnih sjevernokorejskih i kineskih entiteta kao i razmještanje više brodova i zrakoplova u regiji radi demonstracije sile.
 
Izvori iz japanskog Ministarstva odbrani naveli su lokalnim medijima da je nakon vijesti o izvršenom probnom ispaljenju Sjeverne Koreje, udarna grupa američke mornarice, predvođena nosačem aviona Carl Wilson, prošla kroz moreuz Cušima i ušla u Japansko more.
 
 
Američki i južnokorejski dužnosnici izjavili su kako je test izgledao kao da nije uspio, što je četvrto neuspjelo testiranje od marta.
 
Ranije je saopćeno da je nakon ispaljenja protivvazdušna odbrana u regionu na krajnjem istoku Rusije stavljena u stanje povišene borbene gotovosti.
 
KOMENTARI