Objavljeno: 28.04.2017. u 15:42   |  Izvor: Avaz 

Dramatično upozorenje

Prvi čovjek američke mornarice: Ovo bi mogla biti najkatastrofalnija kriza u historiji!

Kriza u Sjevernoj Koreji je najgora koju sam ikad vidio, kazao je to vrhovni službenik američke mornarice za Pacifik, te dodao da Amerika mora pretpostaviti da će Kim Jong izvršiti nuklearni napad na Ameriku ako mu se pruži prilika, prenosi Dailymail.

Prvi čovjek američke mornarice: Ovo bi mogla biti najkatastrofalnija kriza u historiji!
velika slika
On je upozorio da je kriza u Sjevernoj Koreji stvarna. Admiral Harry B Harris, komandant američke pacifičke komande kazao je da je kriza na korejskom poluostrvu najkatastrofalnija ikad koju je vidio otkako je u službi još od 1978. godine.
 
- Postoje sumnje u okviru obavještajne zajednice da li Kim Jong ima tu moć, ako ne danas onda čim mu se ukaže prilika, iako ja vjerujem da će do toga doći, i da on ide ka tome – izjavio je Harris za Fox News
 
Izjavio je to prilikom sastanka sa senatom Odbora za oružane snage. Ustanovio je da postoje potencijalne prijetnje na Pacifiku, uključujući i mogućnost da ISIS bude umiješan sa Bliskog Istoka.
 
Ali kako je kazao, Sjeverna Koreja ostavila je najhitniju prijetnju, kao energiju koju će pretvoriti u sposobnost da bombarduje SAD, Južnu Koreju i Australiju.
 
- Kim Jong ostvaruje napredak, a sve nacije bi trebale ovo shvatiti ozbiljno, zbog toga što su njihove rakete usmjerene u svim pravcima, kazao je Hariss koji je nadzirao operacije na Pacifiku 2013. godine.
 
- Ako situacija ostane neistražena, oni će ispaštati zbog njegove neprijateljske retorike – kazao je Hariss
 
Hariss je odbio porediti rastuću napetost sa Kubanskom raketnom krizom, ali je dao doznanja da nema sumnje da će Sjeverna Koreja napasti svoje neprijatelje ako im se pruži prilika za to. Šta god da bude, rekao je da ima povjerenje u planove koje razvijaju Donald Trump i ministar odbrane James Mattis, a pozitivne reakcije dolaze iz Kine nakon njihovog susreta sa Trumpom. Dodao je i da je deeskalacija primarni fokus.
 
- Želimo da Kim Jong dođe pameti, a ne da padne na koljena – govori Hariss.
 
Upozorio je da ima spremne snage koje bi mogle reagovati ako to bude neophodno.
U narednih nekoliko dana Sjeverna Koreja će početi izigravati domaćina američkim antibalističkim raketnim sistemima, što je okarakterisao kao “kišobran” za zaštitu Južne Koreje.
 
Sok Chol Won, direktor Instituta za ljudska prava u Sjevernoj Koreji kazao je da država neće prestati sa proizvodnjom bombi i naoružanja.
 
- Dokle god Amerika nastavlja svoje neprijateljske ispade, nikada nećemo prestati sa nuklearnim i raketnim testovima – kazao je Won
KOMENTARI