Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 21.04.2017. u 15:33  

Jahanje: Hobi koji efikasno liječi bol u leđima

Bol u leđima koju osjećamo nakon ustajanja iz kreveta ili bol koju osjećamo dok sjedimo na kancelarijskoj stolici mogu se jednostavno spriječiti, čak i izliječiti uz pomoć jednog zdravog hobija.

Riječ je o jahanju, tvrde članovi Njemačkog konjičkog udruženja, a potvrđuju fizijatri i ortopedi.
 
Pri jahanju se aktiviraju brojni mišići, a jahačevo tijelo nesvjesno se prilagođava kretanju konja kako bi ostalo u balansu. Pri jahanju se jačaju mišići najtvrdokornijih zona, odnosno dijelovi tijela koji se kod žena tvrdoglavo odupiru gubljenju kilograma, kao što su struk, trbuh i bedra.
 
Galop, hod, kas... načini su kretanja u jahanju koji pospješuju rad mišića koji nisu često u upotrebi. Stalni pokret sagibanja zdjelice unazad, neophodan da bi se čvrsto ostalo u sedlu usprkos kretanju, zahtijeva podizanje leđa i uzdizanje glave.
 
"Tokom jahanja angažirani su i najmanji mišići koje obično zapostavljamo", objasnio je predsjednik Njemačke konjičke udruge, Thomas Ungruhe.
 
Objašnjenje je u trodimenzionalnom kretanju zdjelice konja lijevo-desno, naprijed-nazad i gore-dolje, što je istovjetno ljudskom hodu, javljaHina. Frekvencija koraka konja gotovo je ista kao i kod čovjeka. Jahanje je slično skijanju i plivanju. Naime, dok jašemo zauzimamo isti položaj tijela kao u skijanju, a rade i svi mišići bez velikog opterećenja kao u plivanju.
 
"A najbolji dio je to što jahač ni na koji način ne može izbjeći pokrete konja kojeg jaše", kaže Ungruhe. "Time se objašnjava činjenica da jahači početnici često ostanu bez daha nakon samo dvadesetak minuta normalnoga kasa."
Zahtjevnost jahanja može se pojačati dužinom jahanja i vrstom kasa.
 
Ovaj sport posebno koristi svima koji dugo sjede za radnim stolom. Osim što su na svježem zraku i suncu, pri jahanju je najzaposleniji najopterećeniji dio kičme - donji dio leđa koji je zbog kretanja dobro pozicioniran.
 
Bez obzira na sve dobrobiti jahanja, osobe koje imaju probleme s kičmom prije te aktivnosti moraju se konsultirati s ljekarom da bi se ustanovilo je li taj sport za njih siguran.
 
Početnici ne trebaju strahovati da će ih konj zbaciti s leđa jer ga većinu vremena vodi trener.
 
KOMENTARI