Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 21.04.2017. u 15:01   |  Izvor: FENA 

Dodik: Zvao me je Bakir da podržimo neke zaključke SDA, ali rekao sam mu da ne može

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je danas da je neusvajanjem zakona o akcizama u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ugrožen kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je trebalo dodatno da stabilizuje finansijsku situaciju u tom bh. entitetu.

Rekao je da je usvajanje zakona o akcizama trebalo osigurati dodatnih 25 miliona maraka za izgradnju, modernizaciju regionalnih i magistralnih puteva u RS-u. 
 
Prema njegovim riječima, i da je usvojen taj zakon, gorivo u BiH i dalje bi bilo najjeftinije u regionu, ali bi bila osigurana sredstva koja bi poboljšala rad nekoliko sektora, a istovremeno ne bi bilo dodatnih opterećenja za poljoprivrednike. 
 
Potvrdio je da ga je jučer, tokom zasjedanja Zastupničkog doma Parlamentarne skuštine BiH, telefonom pozvao član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, tražeći od njega da SNSD podrži neke zaključke SDA. 
 
"Bakir Izetbegović me jučer zvao, pokušao je da dođe do nekog rješenja. Tražio je da SNSD glasa za neke zaključke. Rekao sam mu da ne može. Ne pada mi na pamet da spašavamo Bakira i SDA", kazao je Dodik na konferenciji za novinare. 
 
Predsjednik RS-a je istakao da je taj entitet ispunio sve svoje obaveze iz Reformske agende i da u vezi s usvajanjem reformskih zakona nije pravio nikakve dogovore s političkim partijama iz FBiH, a posebno ne sa strankama iz RS-a. 
 
Ocijenio je da Predsjedništvo BiH nije trebalo da potpiše Reformsku agendu, ako nije postojala spremnost onih koji su je usvojili da je i provedu.
 
KOMENTARI