Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 19.04.2017. u 15:22   |  Izvor: Avaz 

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Odgođeno izjašnjenje o ukidanju prava prvenstva vozila funkcionera nad vozilima Hitne pomoći i vatrogasaca

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH našla je izgovor da odgodi izjašnjenje o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, kojima Damir Arnaut, poslanik SBB-a, traži da se promijeni sadašnja zakonska odredba prema kojoj vozila pod pratnjom na cestama u BiH imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila Hitne pomoći i vatrogasaca.

Naime, većina članova Komisije i to Momčilo Novaković (NDP), Staša Košarac(SNSD), Nikola Lovrinović(HDZ) i  Šemsudin Mehmedović (SDA) podržali su prijedlog da ne daju danas svoje mišljenje o tome da se funkcionerima ukine primat nad prvenstvom prolaza nad Hitnom pomoći i vatrogascima, jer o ovom Prijedlogu nema stava Vijeća ministara BiH.
 
No, činjenica je da je ovaj razlog, u stvari, samo izgovor za odgađanje ukidanja još jedne u nizu privilegija koje imaju političari u ovoj zemlji, a kojima očigledno poslanici iz njihovih stranaka žele na ovaj način produžiti uživanje te privilegije.
 
Iako su na sjednici Komisije članovi Hanka Vajzović (DF) Jovan Vukovljak (nezavisni poslanik), te Amir Fazlić izrazili neupitnu podršku ovom zakonu i zalagali se za to da se da mišljenje o njemu, čime bi bilo omogućeno njegovo razmatranje na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma, većina je, ipak, problematizirajući to što nema stava Vijeća ministara o ovom prijedlogu, odlučila da tu činjenicu iskoristi za odgađanje izjašnjenja o ovoj izmjeni.
 
U ovom kontekstu, svakako je važno napomenuti, da je jasno da je riječ o izgovoru, jer u desetinama slučajeva do sada komisije nisu imale stav Vijeća minisitara BiH o nekom prijedlogu, pa su uprkos tome imale svoje mišljenje o određenom prijedlogu.
 
Komentirajući stav Komisije, Damir Arnaut, kazao je da je očekivao da će se zvaničnici teško odreći ove privilegije, ali i najavio da će ustrajati u izmjeni ove odredbe.
 
- Poučen iskustvima s ukidanjem “bijelog hljeba” i otpremnina, ja sam još jučer najavio da će i ukidanje ove privilegije nekim mojim kolegama biti kao vađenje zuba i da će uraditi sve da to osujete ili barem odgode. Ova četiri člana Komisije su danas rekli da im ne smeta da se još čeka na ukidanje odredbe koja je opasna po živote i zdravlje građana i to traženje mišljenja ministarstva je čisti izgovor da tu privilegiju održe. Stoga, pozivam ministarstvo da najhitnije dostavi mišljenje kako bi ovo moglo biti usvojeno već na idućoj sjednici početkom maja - kazao je Arnaut.  
KOMENTARI