Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 18.04.2017. u 15:36   |  Izvor: Faktor 

Čović optimističan: Izmjene Izbornog zakona uskoro u parlamentu, RTV sistem sljedeći na redu

Što se tiče izbornog zakona on će već sutra biti na koordinaciji svih hrvatskih stranaka, odnosno zastupnika i ministara u Vijeću ministara BiH, i vjerujem da ćemo imati stav, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas u Mostaru, nakon sjednice HNS-a.

 - Ideja je da prijedlog modela koji smo usaglasili kroz HNS ide u proceduru putem našeg kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH , tačnije u narednih šest dana ćemo uputiti izmjene u parlamentarnu proceduru - kazao je Čović.

Ističe da nisu ništa mijenjali, da su ideje iste.

- Mi imamo jasan koncept kako mislimo da treba udovoljiti odluci Ustavnog suda BiH, konstitutivnosti naroda, drugim riječima kako izabrati 17 predstavnika iz reda Hrvata, Srba i Bošnjaka i broja ostalih koji je predviđen,  time smo zatvorili čitavu priču oko odluke Ustavnog suda BiH te da ti predstavnici biraju predstavnike za državni nivo - kazao je Ćović.

Istaknuo je da što se tiče prijedloga za izbor članova Predsjedništva BiH, predložen je model u kojem se najdalje otišlo u usaglašavanju sa partnerima u FBiH.

- Izbornim zakonom ništa vitalno neće biti riješeno, samo će se dobiti mir za narednih 18 mjeseci. Ali suštinska promjena treba biti kroz Ustav BiH, za što treba dvotrećinska većina koje danas nema – kazao je.

Najavio je da će nakon toga u parlamentarnu proceduru biti upućene i izmjene Zakona o RTV sistemu po sličnom modelu te da će HDZ BiH nastojati dobiti podršku predstavnika druga dva naroda, kako bi taj sistem funkcionirao i bio na usluzi svima. Poručio je kako nema više prolongiranja suštinskih stvari.

- Mi mislimo da ove godine trebamo dobiti kandidatski status te riješiti pitanje MAP-a - rekao je Čović.

Što se tiče seta zakona o akcizama, Čović je rekao da se nada da će biti natpolovična većina, ali da se trenutno bore za jedan glas. Istaknuo je da HDZ BiH ne želi nikoga preglasavati, odnosno da bi članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH trebali imati konsenzus o dogovaranju. Zaključio je kako vjeruje da će se parlamentarna većina očitovati i da će biti dovoljno ruku da prođe set zakona o akcizama, a da to najmanje ovisi o HDZ-u BiH.

 

KOMENTARI