Objavljeno: 17.04.2017. u 17:00   |  Izvor: Fena 

"RIZIČAN PUT"

Rusija upozorila Washington protiv jednostrane akcije u Sjevernoj Koreji

Rusija je u ponedjeljak upozorila Washington protiv pokretanja jednostranog napada na Sjevernu Koreju, nakon što je američki potpredsjednik Mike Pence izjavio da je era "strateškog strpljenja" prema Pyongyangu okončana.

"To je veoma rizičan put", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.
 
"Mi ne prihvatamo nesmotrene raketne probe Pyongyanga kojima se krše rezolucije UN-a, ali to ne znači da možete kršiti međunarodno pravo", kazao je.
 
"Nadam se da više neće biti jednostranih akcija poput onih kakva je bila nedavna u Siriji", izjavio je šef ruske diplomatije.
 
Pence je u ponedjeljak upozorio Sjevernu Koreju da ne testira rješenost predsjednika Donalda Trumpa, objavljujući da su "sve opcije za stolom" u suzbijanju njenog programa nuklearnog naoružanja.
 
Prkoseći međunarodnim pritiscima, Sjever je u nedjelju pokušao testirati još jedan projektil u lansiranju koje je propao, ali je podgrijalo satrahovanja da bi se mogao pripermati za šestu probu atomskog oružja.
 
Pence je izjavio da je era američkog "strateškog strpljenja" u suočavanju sa Sjeverom okončana, nakon više od dvije decenije.
 
"U protekle dvije sedmice svijet je svjedočio snazi i riješenosti našeg novog predsjednika u akcijama poduzetim u Siriji i Afganistanu. Sjeverna Koreja treba se potruditi da ne testira njegovu riješenost ili moć oružanih snaga Sjedinjenih Država", izjavio je Pence, prenosi AFP.
 
KOMENTARI