Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 07.04.2017. u 10:44   |  Izvor: Index 

Bivši premijer Hrvatske

Sanaderu 4,5 godine zatvora: Mora vratiti 17,4 milijuna kuna

Bivši premijer Ivo Sanader danas je, nakon četiri godine suđenja, nepravomoćno osuđen na 4 i pol godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna mita nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Kako je osuđen na kaznu manju od pet godina Sanader neće u zatvor dok presuda ne postane pravomoćna. TSanader mora vratiti 17,4 mil kn u proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Iako je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade donio deset milijuna kuna i milijun eura mita u "kutiji za hrenovke" Fiolić je osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro. Ista kazna dosuđena je i vlasniku tvrtke Inženjerski biro Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka preuveličala vrijednost zgrade u Planijskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Prilikom obrazloženja presude rečeno je kako je Sanader tražio provizuju od milijun eura s čim se Fiolić složio. Sanader je s Fiolićem dogovorio da će vlada po cijeni znatno većoj od tržišne odobriti kupnju nekretnine za potrebe Ministarstva, stoji u obrazloženju presude.

Mesnice Fiolić moraju platiti 50 tisuća kuna kazne, a Centar za reprodukciju i stočarstvo mora platiti 70.000 kn.

Što je bilo prije presude?

Nakon četiri godine od početka suđenja, očekuje se presuda za slučaj koji tereti Sanadera.

Uskok tvrdi da je država u slučaju Planinska bila oštećena kada je ministarstvo, kojim je tada predsjedao Petar Čobanović, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke tadašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića.

Tvrdi da je namješteno

Temeljem Fiolićevog i Čobankovićevog priznanja, tužiteljstvo tvrdi kako je Sanader nakon te transakcije primio 17 milijuna kuna provizije od Fiolića.

Inače, Sanader odbacuje sve optužbe i kaže da je riječ o namještanju inkriminacija do kojih je Uskok došao ucjenjivanjem njegovih suoptuženika.

Ročište počinje u 9 sati, a presuda se očekuje nakon toga.

 

KOMENTARI