Objavljeno: 07.04.2017. u 09:08   |  Izvor: Fena 

Suspendiran Schengen

Spuštene rampe na granicama, počinju gužve: Povećanje pregleda putnika i do 800 posto!

Na području cijele Evropske unije u ponoć je suspendiran Schengen, odnosno na snagu je stupila Uredba Europskog parlamenta i vijeća o sistemskoj provjeri na graničnim prijelazima. To praktički znači da su između svih članica Evropske unije spuštene rampe i niko bez detaljne provjere dokumenata ne može proći iz jedne države u drugu, a naravno ni iz trećih zemalja na prostor Evropske unije.

Ovaj novi granični režim donijet će velike gužve na graničnim prijelazima, priznaju u ravnateljstvu hrvatske policije. Posebno se velike gužve očekuju na unutarnjoj granici EU prema Sloveniji i Mađarskoj. Naime, službenici granične policije svih zemalja EU morat će provoditi sistemsku provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalnog Informacijskog sistema i Interpolovu bazu podataka. Do sada se ta provjera nije obavljala prema državljanima članica EU, a sada će biti kontrolirani svi.

U MUP-u RH posebno upozoravaju državljane trećih zemalja kako pri ulasku u Hrvatsku moraju imati putnu ispravu ne stariju od deset godina koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska iz države članice. Osim toga, ako vlasnik nema biometrijsku putovnicu, a nastavlja put dalje iz Hrvatske, mora imati schengensku vizu u putovnici, što, naravno, važi i za državljane BiH, piše Jutarnji list.

Nadalje, moraju opravdati svrhu i uvjete boravka te imati dovoljno sredstava, kako za vrijeme boravka, tako i za povratak u svoju državu ili za tranzit do treće zemlje. Za osobe trećih zemalja u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica.

Kako bi pokušali što više smanjiti gužve na granici, Ravnateljstvo policije na teren šalje sve raspoloživo ljudstvo i tehniku. Slovenska policija također obećanje da će povećati broj policajaca s dodatnom opremom na graničnim prijelazima te otvaranje dodatnih staza za automobile. Slovenska policija predviđa da će u prvim danima primjene uredbe biti više sumnjivih osoba koje će morati isključiti iz prometa i predati ih na daljnju obradu. O kolikom se povećanju pregleda osoba radi najbolje govore predviđanja slovenske policije. Ako se broj putnika zadrži na razini od prošle godine, na GP Macelj bi bilo pregledano 9,1 milion putnika, odnosno 225 posto više nego 2016. godine, na GP Bregana 14,3 miliona putnika ili 130 posto više, na GP Kaštel 7,2 miliona putnika ili 800 posto više.
KOMENTARI