Objavljeno: 07.04.2017. u 08:44   |  Izvor: Faktor 

Moskva traži hitnu sjednicu UN-a, optužuje Ameriku da stoji iza napada hemijskim oružjem

Trump naredio napad: Na Siriju ispaljeno između 50 i 60 projektila, toku evakuacija i premještanje tijela žrtava

S brodova SAD-a stacioniranih u Sredozemnom moru, u noći s četvrtka na petak, između dva i tri sata po srednjoevropskom vremenu, na Siriju je ispaljeno između 50 i 60 navođenih projektila tipa Tomahawk. Kako je javio CNN, meta je bilo uzletište u zračnoj bazi Shayrat na zapadu Sirije, u okolini Homsa.

Napad je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je u četvrtak objavljeno kako Pentagon i Bijela kuća razmatraju vojne opcije kao odgovor na hemijski napad u kojem je ubijeno više od 80 civila, a za što Washington okrivljuje sirijsku vlast na čelu s predsjednikom Basharom al-Assadom.

Vjeruje se da su upravo s uzletišta u bazi Shayrat polijetali sirijski borbeni avioni koji su sudjelovali u ispaljivanju bojnog otrova na civile.

Prema prvim informacijama, projektili su pogodili zadanu metu. Zasad nema informacija kakvu su štetu nanijeli sirijskim snagama, čiji je moćni saveznik i zaštitnik Rusija. Amerikanci su, prema navodima zvaničnika Pentagona, Rusima dali signal da slijedi napad, a u pogođenoj bazi je bilo i ruskih vojnika.

Predsjednik SAD-a Donald Trump, nedugo nakon prvih vijesti o napadu na Siriju, obratio se naciji pred okupljenim reporterima u njegovoj rezidenciji Mar-A-Lago u saveznoj državi Floridi.

- U utorak je sirijski diktator Bashar al-Assad pokrenuo grozan hemijski napad na nevine civile, koristeći pritom smrtonosni nervni plin, kojim je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i djece. Izazvao je sporu i brutalnu smrt većeg broja ljudi, uključujući i predivnu dječicu, koja su okrutno smaknuta u ovom barbarskom napadu. Nijedno božje dijete ne zaslužuje tako nešto - rekao je Trump na početku obraćanja.

- Večeras sam naredio napad na zračnu bazu u Siriji iz koje je krenuo hemijski napad. Nema nikakve sumnje da je Sirija koristila hemijsko oružje i prekršila međunarodne konvencije koje ga zabranjuju. Svi dosadašnji pokušaji da se promijeni Assadovo ponašanje su propali, dramatično su propali. Rezultat je produbljivanje izbjegličke krize i daljnja destabilizacija regije - izjavio je Trump.

- Večeras pozivam sve civilizirane nacije da nam se pridruže u nastojanjima kako bismo okončali pokolj i krvoproliće u Siriji. Sprečavanje širenja i korištenja hemijskog oružja je vitalni nacionalni interes Sjedinjenih Država. Tražimo božju mudrost u suočavanju s izazovima našeg nemirnog svijeta, molimo se za živote ranjenih i duše umrlih i nadamo se da, sve dok se Amerika bude zalagala za pravdu, da će u konačnici mir i sklad prevagnuti. Bog blagoslovio Ameriku i cijeli svijet - zaključio je obraćanje Trump.

Prema ranijim izvještajima, upravo se ispaljivanje navođenih krstarećih raketa spominjalo kao jedna od opcija za napad. Opcije i strategiju su razradili ministar obrane James Mattis i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster.

Sirija: U toku evakuacija i premještanje tijela žrtava

U raketnom napadu SAD-a pogođeni su brojni ciljevi u centralnom dijelu Sirije i ima žrtava, izjavio je danas sirijski zvaničnik.

Talal Barazi, guverner provincije Homs rekao je da je u vazduhoplovnoj bazi požar bjesnio više od sat vremena poslije napada, ne navodeći koliko ljudi je poginulo. Barazi je rekao da je u toku evakuacija i premještanje tijela žrtava.

On je naveo da je baza, koja se nalazi 45 kilometara istočno od grada Homs, "baza za podršku" Sirije u borbi protiv terorizma.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopštila je da su u vazdušnom napadu SAD na bazu u Siriji poginula najmanje četiri sirijska vojnika, uključujući generala, i da je pričinjena velika materijalna šteta.

Opservatorija navodi da je u napadu uništeno više od 10 hangara, skladište za gorivo i vazduhoplovna baza.

Podsjećamo, Sjedinjene Države su rano jutros, po naređenju predsjednika Donalda Trumpa, izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

Tramp je rekao da je to presudno da se odvrati eventualna buduća upotreba otrovnog gasa i pozvao druge zemlje da se pridruže u nastojanju da se zaustavi "ubijanje i krvoproliće u Siriji".

SAD su ispalile oko 60 krstarećih raketa Tomahawk sa dva broda u istočnom Sredozemlju i pogodile sirijsku vazdužnu bazu Šarijat sa koje su poletjeli sirijski vojni avioni za koje se sumnja da su bacili hemijske otrove.

Ovaj napad dogodio se nakon što je u utorak, 4. aprila izveden hemijski napad u gradu Kan Šeikun, pobunjeničkom uporištu u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije. U napadu je poginulo 86 ljudi, uključujući 27 djece, a 564 je povrijeđeno.

Moskva traži hitnu sjednicu UN-a, optužuje Ameriku da stoji iza napada hemijskim oružjem

Rusko-američka koalicija za rješenje sirijske krize i napori u borbi protiv terorizma dovedeni su u pitanje nakon što je SAD napao sirijsku vojnu bazu, ocijenio je predsjednik Odbora za odbranu i sigurnost ruskog parlamenta.

U prvoj reakciji Moskve na napad koji je naredio američki predsjednik Donald Trump, visoki ruski zvaničnik najavio je da će Moskva zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog „akta agresije SAD-a na članicu UN-a“.

Konstantin Kosačev, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, upozorio je da je nakon napada u pitanju ruska koalicija sa SAD-om oko krize u SIriji.

-Washington je tim napadom barutom udario pečat na raniju presudu da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovoran za hemijski napad u Idlibu - istaknuo je.

Član Odbora za vanjske poslove Igor Morozov rekao je da zračni napad SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu u provinciji Homs sa podsjeća na "bombardovanje Jugoslavije, vojnu intervenciju u Iraku, razaranje Libije i druge akte nepoštovanja međunarodnog prava od strane SAD-a“.

Također, kazao je kako je sada "savršeno jasno da je hemijski napad u Idlibu bio američka provokacija kako bi se opravdao napad na vazdušnu bazu".

Američku vojnu operaciju osudio je i Iran.

-Iran oštro osuđuje bilo kakvu jednostranu akciju. Takve mjere osnažit će teroriste u Siriji i zakomplicirati situaciju u regiji - rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

S druge strane, napad je pozdravila sirijska opozicija nadajući se da će zaustaviti daljnja sirijska bombardiranja.

-Nadamo se da će se napadi nastaviti kako bi se spriječili režimski napadi iz zraka i korištenje zabranjenog oružja - rekao je Ahmad Ramadan, zvaničnik Sirijske nacionalne koalicije.

Saudijska Arabija je saopćila da "snažno podržava" američke napade ocijenivši da je Trump donio "ohrabrujuću odluku".

-Saudijska Arabija snažno podržava američke vojne operacije na vojne ciljeve u Siriji kao odgovor na upotrenu hemijskog oružja protiv nedužnih civila - stoji u saopćenju.

KOMENTARI