Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 03.04.2017. u 16:40   |  Izvor: Klix 

REAKCIJE

Vučić novu dužnost preuzima u junu, prvi zadatak izbor novog premijera

Lider SNS-a Aleksandar Vučić, koji je pobijedio na srbijanskim predsjedničkim izborima, i sljedeća dva mjeseca obavljat će dužnost premijera, a mjesto šefa države preuzet će, po svemu sudeći, poslije 30. juna.

Mandat aktualnom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću traje do 30. juna, a prema očekivanom scenariju, Vučić bi prisegu pred parlamentom mogao položiti odmah nakon tog datuma, navodi Tanjug.
 
Prije polaganja prisege Vučić treba podnijeti ostavku na dužnost premijera, a nakon što srbijanski parlament konstatira ostavku, prestaje i mandat vlade te počinje teći rok od najviše 30 dana za izbor novog mandatara.
 
Analitičari očekuju, s obzirom na uvjerljivu Vučićevu izbornu pobjedu i jačinu vladajućih stranaka u parlamentu, da vlada pod rukovodstvom novog premijera bude relativno brzo izabrana.
 
Najveće šanse za premijera Srbije ima Ivica Dačić
 
Aleksandar Vučić novi je predsjednik Republike Srbije, a jedan od prvih zadataka koje mora uraditi je i odluka o svom nasljedniku na funkciji premijera. Vučić je ranije poručio da će to biti "neko s kim on može raditi".
On je, nakon što je proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima, izjavio da će nova vlada biti formirana u naredna dva mjeseca.
 
U intervjuu za Blic uoči izborne šutnje, Vučić je izjavio da još nije odlučio ko će nastaviti voditi Vladu Srbije, ali se nezvanično saznaje da je o tome najviše razgovarao s predsjednikom SPS-a Ivicom Dačićem.
 
Naime, kako piše Blic.rs, Dačić bi mogao postati novi premijer, a ukoliko se to ne dogodi, SPS bi mogla dobiti još neko ministarsko mjesto u vladi. Tako je spominjana mogućnost povratka Branka Ružića u Nemanjinu 11.
 
Jedna od osnovnih dilema jeste da li će se Vučić opredijeliti za stranačku ili nestranačku ličnost. Ukoliko se odluči za nestranačku ličnost, najviše šanse za premijersku funkciju imaju Ana Brnabić i Dušan Vujović.
 
Kada je riječ o Ani Brnabić, ne može se osporiti njena stručnost, ali ni povjerenje koje uživa kod Vučića. Inače, ona je prije nekoliko sedmica izjavila da bi se morala konsultovati s Vučićem da vidi "ima li kapaciteta" za taj posao. Ona time nije odbacila mogućnost da naslijedi Vučića, ali ostaje otvoreno pitanje koliko bi ona mogla biti jaka ruka i autoritet ministrima iz redova naprednjaka, među kojima su se pojedini nadali da bi baš oni mogli sjesti u premijersku fotelju.
 
Drugi nestranački kandidat koji je spominjan je ministar finansija Dušan Vujović koji bi mogao biti autoritet svakom članu vlade, ali, kako se moglo nezvanično čuti, on nije pretjerano zainteresovan za prelazak na drugo radno mjesto, odnosno smatra da ima još mnogo posla u oblasti finansija.
 
Iako je to u ovom trenutku teško zamisliti da će se dogoditi, za premijersku funkciju veoma je zainteresovan odlazeći predsjednik Srbije Tomislav Nikolić koji je i javno više puta nagovijestio da to očekuje u zamjenu za to što se nije ponovo kandidovao na predsjedničkim izborima. Nikolić je naveo da je o tome razgovarao s Vučićem.
 
SNS, prema saznanjima Blica, očekuje da njima pripadne funkcija premijera, a među zainteresovanima su i Zorana Mihajlović, kao i bivši ministar Nikola Selaković i sadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Zvizdić: Vučićeva pobjeda je garancija da će fokus Srbije biti na regionalnoj stabilnosti
 
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je za Klix.ba, nakon pobjede Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji, da je ta pobjeda garancija da će Srbija zadržati fokus na evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti.
 
"Najvažniji vanjskopolitički ciljevi BiH su dinamiziranje evropskih integracija i jačanje regionalne saradnje putem očuvanja trajnog mira i stvaranja uvjeta za ukupan prosperitet čitavog regiona, dok je na unutrašnjem planu neophodan permanentan rad na ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i ukupnoj socijalnoj stabilnosti", kazao je Zvizdić. 
 
Dodaje da je slične ili gotovo identične prioritete za Srbiju u toku svoje kampanje isticao i Vučić. 
 
"Upravo je kompatibilnost pomenutih prioriteta i ciljeva od ključne važnosti za procese dalje saradnje i razumijevanja BiH i Srbije i zbog toga je i Vučićeva pobjeda garancija da će Srbija zadržati fokus na evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti, što je veoma značajno za čitav Zapadni Balkan", rekao je Zvizdić. 
 
Kako kaže, saradnja BiH i Srbije je u posljednje vrijeme, bez obzira na povremene turbulencije, u uzlaznoj putanji, kako na institucionalnoj, tako i na personalnoj ravni, jer je bazirana na obostranom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, infrastrukturnom povezivanju i razvoju ekonomske saradnje, kao i veoma zahtjevnim ciljevima dalje izgradnje međusobnog povjerenja. 
 
"Mislim da će se saradnja u tom pravcu i nastaviti, imajući u vidu prioritete koje je proklamovao Vučić kao novoizabrani predsjednik Srbije. Zbog toga mu i ovom prilikom čestitam na uvjerljivoj pobjedi", zaključio je Zvizdić.
 
Putin: Vučić će doprinijeti daljem jačanju rusko-srpskog partnerstva
 
Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću pobjedu na predsjedničkim izborima i istakao da će njegovo djelovanje doprinijeti daljem jačanju rusko-srpskog partnerstva na dobrobit oba naroda, navodi se u saopštenju iz Kremlja.
"Vaša ubjedljiva pobjeda ukazuje na podršku naroda Vašim naporima u rješavanju važnih ekonomskih i socijalnih zadataka s kojima se Srbija suočava, kao i u sprovođenju smislene i uravnotežene spoljne politike", naveo je Putin.
 
Putin je istakao da je Vučić u Rusiji poznat kao neko ko podržava jačanje odnosa dvije zemlje i dodao da je uvjeren da će postupci novog srpskog predsjednika doprinijeti daljem jačanju rusko-srpskog partnerstva na dobrobit oba naroda, prenosi TASS. 
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nije Putin taj koji je izabrao Vučića, već sam srpski narod, te bi "stoga bilo nepravedno servirati bilo kakve optužbe protiv ruskog predsjednika".
 
Arapović: Vučić vuče regiju ka EU više od domaćih političara
 
Nakon pobjede Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji, politički analitičar Adis Arapović kazao je za Klix.ba da je za regionalne odnose, a samim tim i za BiH, Vučićeva pobjeda najbolji ishod.
Arapović smatra da neće doći ni do kakvih promjena u politici Srbije prema Bosni i Hercegovini nakon pobjede Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u susjednoj zemlji. 
 
"Vučić je već dva mandata alfa i omega srbijanske politike. Može se prepoznati i kontinuitet njegove politike na unutrašnjem i vanjskom planu, uključujući i odnos prema BiH", rekao je Arapović. 
 
Dodao je da je Vučićeva pobjeda za regionalne odnose dobar ishod, jer je on kao političar prepoznat od evropskih zvaničnika i institucija Evropske unije. 
 
"Šta god mi mislili o njemu, dobro ili loše, Vučić je prepoznat kao generator regionalnog razvoja i lider koji vuče i Srbiju i okolne zemlje putem evropskih integracija mnogo više od drugih političara, uključujuću i naše lidere. Mislim da je ovo od mogućih ishoda i najbolji", kazao je Arapović. 
 
Na pitanje kako bi se predsjednički izbori u Srbiji mogli odraziti na politiku spram manjeg bh. entiteta s obzirom na to da je predsjednik RS-a Milorad Dodik često spominjan kao neko ko radi protiv Vučića, Arapović je kazao da za takve tvrdnje nikada nije postajao jak dokaz. 
 
"Ono što možemo vidjeti jeste da postoji i zvanična i nezvanična komunikacija između kabineta Vučića i Dodika. Čak bih rekao da postoji visok nivo sinhronizirane politike. Ne treba imati iluziju da između njih postoji politički sukob", rekao je Arapović.
 
KOMENTARI