Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 31.03.2017. u 09:03   |  Izvor: AJ 

Glasanje i na Kosovu

Počela predizborna tišina u Srbiji

Od ponoći je u Srbiji počela predizborna tišina, tokom koje je zabranjena bilo kakva izborna propaganda na sredstvima javnog informiranja, održavanje javnih skupova i iznošenje procjena rezultata izbora.

Predizborna tišina trajat će do nedjelje u 20 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.
 
Ono što nije zabranjeno jest objavljivanje informacija i oglasnih poruka nadležnih državnih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vrijeme i na koji način mogu glasati.
 
U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje informacija o odzivu birača, kao i izvještaja o tome kada su i gdje glasali kandidati, a njihove izjave mogu ose bjavljivati tek po okončanju izborne tišine.
 
U utrci za šefa države ove godine nalazi se 11 kandidata, a birališta će biti otvorena od 7:00 do 20:00.
 
Glasanje i na Kosovu
 
Građani Srbije – njih 6.724.172, koliko ih se nalazi upisano u biračkim popisima – imat će mogućnosti dati svoj glas jednom od kandidata na 8.523 biračka mjesta, od čega će njih 29 biti unutar zavoda za izvršenje sankcija. I na Kosovu će biti otvoreno 90 biračkih mjesta.
 
Istovremeno će biti otvorena 53 biračka mjesta u 32 države.
 
Rezultati glasanja na biračkim mjestima u inozemstvu ne smiju se objavljivati niti isticati na biračkom mjestu prije završetka glasanja u Srbiji. 
 
KOMENTARI