Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 28.03.2017. u 09:20   |  Izvor: Al Jazeera 

Sporazum ratificiralo 25 od 28 članica

Crna Gora na korak do američke podrške ulasku u NATO

Senat SAD-a podržao je proceduralnu mjeru kojom je okončana rasprava o Protokolu o prijemu Crne Gore u NATO, čime je otvoren put za konačnu ratifikaciju tog dokumenta, koja bi se trebala dogoditi do kraja tjedna.

Za okončanje rasprave glasalo je 97 senatora, dok su protiv bili samo dvojica.
 
Predsjedatelj u Senatu, republikanski senator Mitch McConnell, ocijenio je da će pozitivno glasanje o protokolu za Crnu Goru dati znak ostalim državama koje se žele priključiti Alijansi da "put do članstva, iako težak, nije uzaludan".
 
"Sjedinjene Države i europski saveznici suočavaju se s brojnim prijetnjama, pa je NATO i dalje izuzetno dragocjen savez", prenio je njegove riječi Glas Amerike. 
 
Ponovio je i kako SAD traži od svojih saveznika ispunjenje obveza, a na prvom je mjestu izdvajanje dva posto BDP-a za obranu kako bi Alijansa mogla poboljšati svoje kapacitete.
 
"Zato i mi moramo ispuniti svoje obaveze, uključujući i glasanje u Senatu za Protokol o pristupanju Crne Gore", istaknuo je McConnell.
 
Prema njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin na sve načine pokušava zastrašiti države koje žele postati članice Alijanse i proširiti utjecaj Rusije.
 
Paul: 'Samo dodatna obaveza'
 
Senator Rand Paul iz Kentuckyja, jedini koji se za sada javno protivio širenju Alijanse na Crnu Goru, smatra da NATO od prijema Crne Gore i njenih 2.000 vojnika neće imati mnogo koristi.
 
"Prijem Crne Gore samo bi predstavljao dodatnu financijsku i vojnu obavezu za SAD i ne bi unaprijedio njene sigurnosne i nacionalne interese", smatra Paul.
 
Stoga ne želi da se SAD prijemom Crne Gore obaveže da će slati svoje vojnike u potencijalni konflikt ako budu morali braniti novu članicu.
 
U tom smislu zatražio je usvajanje amandmana koji bi predviđao da Kongres SAD-a odobri ulazak u rat u slučaju aktivacije petog člana Povelje NATO-a, koji podrazumijeva međusobnu obranu članica.
 
Prethodno je Paul ocijenio i opasnim da se Sjedinjene Države angažiraju na obrani jedne nove članice.
 
"Nije razumno proširivati monetarne i vojne obveze Sjedinjenih Država dok naš dug iznosi 20.000 milijardi dolara", objasnio je.
 
 Njegovo je protivljenje izazvalo kritike senatora Johna McCaina, koji ga je optužio da radi za Putina.
 
Sporazum ratificiralo 25 od 28 članica
 
Senat bi ovog tjedna trebao potvrditi pristup Crne Gore NATO-u i tako omogućiti da predsjednik Donald Trump ratificira proširenje Atlantskog saveza na tu zemlju, bez obzira na prosvjede Rusije.
 
Za izglasavanje je potrebna dvotrećinska većina, a svi demokrati i gotovo svi republikanci podržavaju proširenje Saveza, kao i Trumpova administracija.
 
"Ratifikacija pristupa Crne Gore NATO-u u interesu je Sjedinjenih Država", napisao je prošlog tjedna državni tajnik Rex Tillerson šefovima Senata, a prenosi AFP.
 
Do danas je 25 od 28 zemlja članica NATO-a ratificiralo ulazak Crne Gore, koja se nada da će kao punopravna članica sudjelovati na samitu NATO-a već 25. svibnja u Briselu.
 
"Sudjelovanje Crne Gore na samitu NATO-a kao članice, a ne promatrača poslat će snažan znak transatlantskog jedinstva te poruku da nijedna treća strana nema pravo veta na odluke NATO-a", istaknuo je Tillerson.
 
Osim Sjedinjenih Država, ulazak Crne Gore u NATO trebaju još ratificirati Nizozemska i Španjolska.
 
KOMENTARI