Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 22.03.2017. u 10:45  

Muškarci koji su bili pretili kao tinejdžeri imaju 50 posto šanse da obole od raka jetre

Nova studija koju su uradili stručnjaci sa Univerziteta Karolinska pokazala je kako muškarci koji su kao tinejdžeri bili pretili imaju visok rizik da obole od raka jetre tokom života. Osim toga, imaju i veće šanse da obole od bolesti jetre koje mogu biti pogubne.

Stručnjaci su analizirali podatke 1,2 miliona Šveđana koji su bili regrutovani za služenje vojnog roka između 1969. i 1996. godine. Njihovi podaci povezani su sa podacima iz zdravstvenih kartona kako bi se utvrdilo da li su imali bolesti jetre.
Utvrđeno je da su osobe koje su u periodu između 17 i 19 godine imali visok BMI imale probleme sa jetrom u kasnijim godinama. Zabilježeno je 5.281 slučajeva bolesti jetre, a 251 osoba je imala rak jetre.

Dr. Hannes Hagstrom koji je vodio istraživanje kazao je kako su ovi muškarci imali 50 posto veću šansu da dobiju bolesti jetre u starijim godinama. Također, među njima su i oni koji su imali dijabetes tip 2.

"Bolesti jetre razvile su se kod muškaraca koje su imale dijabetes, a koji je nastao kao posljedica visokog BMI", rekli su autori studije.

Istakli su kako muškarci moraju voditi računa o svojoj tjelesnoj težini upravo zbog ovog rizika.

"Trebalo bi se radi na prevenciji i intervenciji još u ranim godinama kako bi se smanjila pretilost i samim time smanjila šansa od obolijevanja", kazali su.

Prema podacima UN-a, najveći broj pretilih ljudi, kada je u pitanju Evropa, živi u Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

KOMENTARI