Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 22.03.2017. u 10:30  

Bolji sistem, bolja baterija: Pogledajte kako će izgledati novi Android O

Google je objavio developersku verziju novog operativnog sistema Android pod nazivom "O", a konačno izdanje koje će koristiti obični smrtnici pojavit će se najvjerovatnije najesen.

Android O je, naravno, kodno ime operativnog sistema i vjerovatno će biti u najmanju ruku dopunjeno slično kao što je Android N naposljetku nazvan Nougat. Developeri novi sistem mogu isprobati već danas.

Iako još uvijek nisu poznate sve pojedinosti, prve informacije govore da bi Android O mogao riješiti jednu od najvećih poteškoća u radu smartphonea – trajanje baterije.

Google će se u narednom periodu potruditi da usavrši sistem koji će biti još agresivniji prema "spavajućim aplikacijama" koje u pozadini crpe bateriju iako se ne koriste direktno. Ovakav pristup rješavanju problema izuzetno je značajan za developere jer moraju testirati kako će novi sistem utjecati na aplikacije koje su kreirane da pretpostavljaju mnogo liberalniji tretman.

Ono što je također vjerovatna promjena jeste sistem notifikacija, tj. njihovo dodatno grupisanje u tzv. "kanale" kako bi se korisniku olakšalo očitavanje i pristup. Također, moguće je uvođenje organizacije kao što je u emailu gdje će korisnik moći odgoditi pojavu određenog obavještenja.

Također, postoje indicije da će Google poraditi na promjeni vizuelnog doživljaja ikona i poboljšanju zvuka koji se prenosi bežičnim putem.

Ostale osobine Androida O bit će poznate u narednom periodu.
KOMENTARI