Objavljeno: 16.03.2017. u 08:18   |  Izvor: Klix 

SAD

Sudija s Havaja blokirao Trumpovu novu zabranu ulaska u SAD

Federalni sudija s Havaja blokirao je novu izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu popodne, nekoliko sati prije nego što je trebala stupiti na snagu, prenosi BBC.

Američki okružni sudija Derrick Watson naveo je da su Trumpovi dokazni upitni, kao i obrazloženje da se zabrana uvodi zbog nacionalne sigurnosti.
 
Presuda s Havaja, koja se odnosi na Sjedinjene Američke Države (SAD), znači da će građani šest većinsko muslimanskih zemlja na koje se nova zabrana odnosila i izbjeglice moći putovati u SAD.
 
Trumpova administracija je skoro mjesec dana prepravljala prvobitnu izvršnu uredbu o zabrani ulaska u SAD, nakon što su je blokirali brojni sudovi širom zemlje. Za razliku od prethodne s liste je bio uklonjen Irak, nosioci zelenog kartona i viza, te odredba koja je privilegirala pripadnike određenih religijskih manjina.
 
Američki sudija Derrick Watson zaključio je da nova izvršna uredba i dalje ne ispunjava pravne osnove.
 
"Nelogičnosti u tvrdnjama Vlade je opipljiva. Ideja da se može pokazati zlonamjernost prema bilo kojoj grupi ljudi targetirajući ih sve odjednom je fundamentalno pogrešna", napisao je Watson i izdao privremenu zabranu koja važi na teritoriji cijelih SAD.
 
Nekoliko državnih i imigracionih advokata rekli su da nova odredba još uvijek ima veliki broj nedostataka zbog čega su pozvali federalne sudije da izdaju privremenu zabranu i blokiraju uredbu prije stupanja na snagu u četvrtak.
 
Očekuje se da bi i sudije u državama Maryland i Washington također mogli izaći sa svojim presudama.
 
Nova izvršna uredba o zabrani putovanja trebala je stupiti na snagu u četvrtak. Prema njenim odredbama, ljudima iz Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena bio bi zabranjen ulazak u SAD 90 dana, a izbjeglicama 120 dana.
 
KOMENTARI