Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 13.03.2017. u 11:58   |  Izvor: Al Jazeera 

Republičkoj izbornoj komisiji prijavljeno je 12 kandidatura

Sedam kandidata za predsjedničke izbore u Srbiji

Rok za podnošenje kandidatura za učešće na izborima za predsjednika Srbije istekao je u ponoć, a Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) prijavljeno je 12 kandidatura, od kojih je sedam već potvrđeno.

Sedam kandidata za predsjedničke izbore u Srbiji
velika slika

RIK je objavio kandidature lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, koji je zajednički kandidat vladajuće koalicije, Saše Jankovića, koga je za predsjednika Srbije predložila grupa građana "Za Srbiju bez straha", i lidera radikala Vojislava Šešelja. 

Objavljene su i kandidature Vuka Jeremića, koga je predložila grupa građana "Moramo bolje", predsjednika pokreta Dveri Boška Obradovića i predsjednika pokreta "Dosta je bilo" Saše Radulovića.

Potvrđena je i kandidatura Aleksandra Popovića iz Demokratske stranke Srbije.

Redoslijed kandidata

Za izbore se prijavio i kandidat Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, kome je rečeno da preda još 154 važeća potpisa. 

Prijavili su se i predsjednik općine Čajetina Milan Stamatović, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, a u ime grupe građana Luka Maksimović alias Ljubiša Preletačević Beli, kao i Predrag Vučetić iz Kruševca.

O validnosti njihovih prijava odlučit će RIK u zakonom propisanom roku, a redoslijed kandidata na izbornom listiću bit će određen javnim žrijebom 17. marta.

Žrijeb se obavlja tako što se iz jednog providnog bubnja izvlači kugla u kojoj je list s imenom i prezimenom kandidata i nazivom predlagača, a neposredno nakon toga iz drugog providnog bubnja izvlači se list na kojem je upisan redni broj koji će taj kandidat imati na listi kandidata.

Kugle, koje će biti neprovidne, moraju imati iste dimenzije, boju, masu i druge karakteristike i bit će ih dva puta više od broja kandidata za predsjednika Srbije. Izbori za predsjednika Srbije bit će održani 2. aprila.

MISS NET
ABC
KOMENTARI