Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 12.03.2017. u 10:45   |  Izvor: NAP 

Beograd: Obilježavanje 14. godišnjice od ubistva Zorana Đinđića

Prvi demokratski izabrani premijer Srbije i lider Demokratske stranke dr. Zoran Đinđić ubijen je prije 14 godina, na ulazu u zgradu Vlade Srbije.

 Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. oko 12.25. Vlada Srbije, nekoliko sati nakon ubistva, proglašava vanredno stanje.

Kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana. To je potvrđivala i činjenica da je planirano da se tog dana, kako je Vlada kasnije saopštila, potpiše nalog za hapšenje jednog broja pripadnika te kriminalne grupe. 


Za vrijeme vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila, u policijskoj akciji "Sablja", uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvijezda, a neki od njih su proveli određeno vrijeme u pritvoru.
U avgustu 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra 2003. u Okružnom sudu u Beogradu. Oni su 23. maja 2007. godine proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora. 
U obrazloženju presude između ostalog je navedeno i da je ubistvo Zorana Đinđića političko ubistvo.
U januaru 1997. izabran je za gradonačelnika Beograda, iz koalicije "Zajedno". Na zahtjev SPO-a, tadašnjeg koalicionog partnera, smijenjen je s te dužnosti sedam mjeseci kasnije. Bio je prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda od 1945. godine. 
Prema ocjeni američkog sedmičnjaka “Tajm”, Đinđić je bio jedan od 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma. 
Zoran Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu, piše Patria.

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva premijera bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, i pripadnici zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Kum i Šiptar su ubijeni 27. marta u pokušaju policije da ih uhapsi. 

Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića još nije otkrivena.

Đinđić je bio jedan od vođa Demokratske opozicije Srbije (DOS) i “5. oktobra”, revolucije koja je sa vlasti zbacila Slobodana Miloševića. DOS je prethodno porazio Miloševića i na saveznim i na republičkim izborima. Ipak, pobjeda je morala biti izvojevana na ulici.

Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke i predsjednik Izvršnog odbora. Predsjednik DS-a postao je januara 1994. i čelnik stranke ostao je do smrti. 

 
KOMENTARI