Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 02.03.2017. u 13:20   |  Izvor: Al Jazeera 

Različita tumačenja prošlosti

Hrvatska: Osnovano vijeće za 'suočavanje s prošlošću'

Vlada Republike Hrvatske na sjednici u četvrtak prihvatila je prijedlog za osnivanje Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Premijer Andrej Plenković smatra da će Vijeće pridonijeti nadilaženju društvenih podjela i omogućiti da se svi akteri hrvatskog društva koncentriraju na budućnost.
 
"Činjenica je da se, kao i mnoga europska društva, Hrvatska još uvijek suočava sa teškim posljedicama naslijeđa nedemokratskih režima i sustava 20 stoljeća", kazao je Plenković, kako prenosi Anadolija.
 
Različita tumačenja prošlosti
 
Istaknuo je kako u hrvatskoj javnosti postoje značajno različita tumačenja prošlosti koja nisu uvijek utemeljena  na znanstveno valoriziranim istraživanjima i stručnim raspravama te kako je postojeća sudska i upravna praksa po pitanju isticanju simbola nedemokratskih simbola neujednačena.
 
"Politika njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava kao i na otpor nedemokratskim režimima nije sustavna i sveobuhvatna", rekao je Plenković te istaknuo kako se u tu svrhu osniva ovo vijeće.
 
"Kao društvo moramo se suočiti sa otvorenim povijesno-ideološkim pitanjima o nedemokratskim režimima u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata do proglašenja neovisnosti. Novim generacijama moramo prenijeti razumijevanje tragedije sustavnih kršenja ljudskih prava", poručio je.
 
Glavni zadatak Vijeća će biti da Vladi predloži preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog  društva sa nedemokratskom prošlošću, što obuhvaća prijedloge za očuvanje kulture sjećanja, znanstveno istraživanje, dokumentiranje, politiku imenovanja ulica i trgova, omogućavanje pristupa arhivskoj građi te način obrazovanja djece i mladih u vezi kršenje ljudskih prava i demokratskih sloboda za vrijeme vlasti spomenutih režima.
 
"Rad ovog vijeća je usmjeren na budućnost", kazao je Plenković.
 
Istaknuo je kako se Vlada zauzela za institucionalni i multidisciplinarni pristup, a u Vijeću, kojem je na čelu predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonkom Kusić, sudjeluju pravnici, povjesničari, politolozi i drugi stručnjaci koji predstavljaju značajne hrvatske institucije.
 
"Polazišna točka rasprave je jasan otklon od svakog totalitarizma", rekao je premijer.
 
Premijer je naglasio kako je Vlada tijekom vikenda osudila ekstremizam, "uvredljive i sramotne plakate uperene protiv srpske manjine u Vukovaru“, kao i postrojavanje pripadnika Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu koji su „promovirali ustaštvo i nacizam i time išli protiv temeljnih ustavnih vrijednosti".
 
Plenković je izjavio kako se kroz rad u Europskom parlamentu (EP) upoznao sa iskustvom zemalja iz istočne i srednje Europe koje su tijekom 90-ih pronalazila najbolja rješenja, kazao je.
 
Sporna ploča u Jasenovcu
 
Premijer je pozvao sve one koji se bave ovom temom da se uključe svojim doprinosom i komentarima koje mogu dostaviti Vijeću.
 
Premijerova najava osnivanja Vijeća uslijedila je nakon što je u Jasenovcu podignut spomenik poginulim braniteljima Hrvatskih obrambenih snaga, na kojem je i ustaški pozdrav "Za dom spremni".
 
Na ploči se, uz imena poginulih pripadnika HOS-a, nalazi i grb udruge HOS, koji sadrži ustaški pozdrav "Za dom spremni". 
 
Najavljujući osnivanje vijeća, Plenković je rekao da će ono predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava. 
 
KOMENTARI