Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 09.02.2017. u 14:17   |  Izvor: Fena 

PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA RAZJASNIO

Petrov: Osuđujemo secesionističku i unitarističku politiku

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov kazao je u intervju za portal Dnevnik.ba da osuđuje i secesionističku i unitarističku politiku te da je glavni razlog dolaska saborskog izaslanstva u BiH pokušaj smirivanja tenzija.

Ustvrdio je kako je na sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem kao i na ostalim sastancima održanim u Sarajevu, razgovarano o svim temama koje su bitne za razvoj BiH i to u kontekstu Republike Hrvatske kao prijatelja i partnera Bosne i Hercegovine.
 
Kada su u pitanju oprečne izjave njega i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH oko trećeg entiteta, Petrov je rekao: "Možda je Zvizdić u jednom trenutku kada sam oštro osudio secesionizam Republike Srpske, secesionizam kao politiku, možda dao sebi za pravo da to dodatno i tumači".
 
"Smatramo da je konsocijacijska politika temelj nastanka Bosne i Hercegovine, da konstitutivni narodi, tj. politički lideri tih naroda, mogu iznaći kvalitetno rješenje. Mi im možemo biti partneri u tom procesu. Smatram kako imaju i više nego dovoljno kapaciteta da mogu stvoriti bolju budućnost za sve građane BiH, poštujući u potpunosti teritorijalni integritet i suverenitet BiH", dodao je, te naglasio kako će svako privlačenje drugih igrača, bilo regionalnih bilo još većih, dodatno će destabilizirati BiH, jer takvim igračima nije konačan cilj da se riješi situacija u BiH, nego oni imaju svoje interese.
 
"No, glavni razlog našeg dolaska i ovog diplomatskog puta u BiH je upravo pokušaj smanjivanja tenzija. Naime, tenzije dovode do tog da se ne može pronaći bilo kakvo rješenje i to šteti svim građanima BiH. Ne bih volio da nečije sitne provokacije bace sjenu na sve ono što smo uspjeli napraviti tijekom ova dva dana. S drugim političkim liderima smo jučer tijekom naših sastanaka u Sarajevu vidjeli da se u konačnici slažemo s glavnim ciljevima - na koji način trebaju se postaviti partnerski i prijateljski odnosno dobrosusjedski odnosi između BiH i Hrvatske, kao i o tome koje su glavne smjernice za budućnost BiH", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.
 
Dodao je kako je konstitutivni narodi zaista trebaju biti ravnopravni.
 
 "Mi to želimo graditi. Pričati, s druge strane, o skandalu pored svega dobrog što se napravilo mislim da škodi daljnjem pozitivnom razvoju situacije u BiH", ocijenio je Petrov za portal Dnevnik.ba.
 
KOMENTARI