Objavljeno: 18.01.2017. u 12:59   |  Izvor: ABC.ba 

Konferencija za medije gradonačelnika Bihaća

Šuhret Fazlić: Finansirat ćemo prevoz učenika ali bez zloupotreba (VIDEO)

Gradonačelnik grada Bihaća Šuhret Fazlić, zajedno sa saradnicima, sazvao je svom Kabinetu konferenciju za medije na kojoj je medije i javnost obavijestio o aktuelnim i gorućim problemima u gradu.

Ovo je druga press konfrerencija koju gradonačelnik Falzić saziva u kratkom roku s ciljem komunikacije sa javnosti, a danas je kazano da će se ova praksa nastaviti i u budućnosti. Gradonačelnik je pojasnio namjeru i kriterije kojima je želio transparentno i racionalno urediti način financiranja troškova javnog prevoza redovnih učenika srednjih škola u periodu februar-juni, te septembar-decembar 2017. godine.

Vezano | Šuhret Fazlić na konferenciji za medije: Stanje finasija Grada Bihaća zahtijevat će nepopularne mjere i odluke

Fazlić je istakao da nikada do sada nije donešena odluka na gradskom vijeću vezana za prevoz učenika, već da su sredstva samo planirana budžetom i trošena bez pokrića, a  model je bio takav da su se pare uplaćivale prevoznicima  na osnovu spiskova svih učenika pojedine mjesne zajednice. Tako je za prevoz učenika u 2013. godini plaćeno 50.000 KM, u 2014. godini 314.000 KM, u 2015. godini 721.00 0 KM, dok je u prošloj godini stvorena obaveza od 684.000 KM a plaćeno je 445.000 KM.

„Moja namjera je da nova odluka bude mjera socijalne politike, odnosno da bude mjera koja uspostavlja odnos grada Bihaća spram učenika, a ne odnos prijevoznici spram grada. Sigurno je da su sredstva do sada trošena i za plaćanje prevoza učenika koji nikada nisu niti sjeli u autobus, a postoje indicije da je to bio način izvlačenja javnih sredstava za finanaciranje pojedinih političkih stranaka. To više neću dopustiti i ovom odlukom želimo konačno ovu oblast urediti na jedan transparentan i objektivan način„-kazao je gradonačelnik Fazlić.  

Vezano | Šuhret Fazlić: Nema više kupovanja podrške budžetskim sredstvima

Naglašeno je da prijedlog odluke nije finalna verzija, te da će on kao predlagač kao i gradski vijećnici na sutrašnjoj sjednici predložiti određene izmjene i zauzeti konačan stav.

Predloženom odlukom, pravo na finansiranje troškova prevoza određenih kategorija učenika srednjih škola, trebali bi imati slijedeće kategorije učenika srednjih škola: djeca bez roditeljskog staranja, djeca čija oba roditelja nemaju primanja bez obzira na broj djece, djeca samohranih roditelja minimalnih primanja (najniža plata u Federaciji Bosne i     Hercegovine) i bez primanja, djeca sa invaliditetom, ukoliko u porodici ima dva ili više učenika srednje škole a primanja u domaćinstvu po bilo kom osnovu ne prelaze visinu najniže plate u Federaciji Bosne i Hercegovine, pravo na subvenciju troškova prevoza  ima drugo, treće i više djece.

Osvrćući se na aktuelne sniježne padavine na području grada Bihaća, rečeo je da je poduzeto da grad bude prohodan i da sve vitalne službe i institucije rade i da građani imaju pristupa do njih.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je u svom dosadašnjem radu susreo se sa eventualnim nezakonitim odlukama svojih predhodnika, gradonačelnik Fazlić, kazao je da još sagledava stanje u gradskoj upravi i da će ukoliko bude odluka koje su u suprotnosti sa zakonom, iste prijaviti nadležnom Tužilaštvu USK-a, što, ističe Fazlić, očekuje i od svih građana, institucija i organizacija koje imaju određene informacijeo radu gradske uprave.

„Neću praviti kompromise kada su u pitanju bivši i budući gradonačelnici i političke stranke koje su bile i koje će biti na vlasti. Ne bojim se jer ću svoj posao časno i profesionalno raditi. Već imam nekih nagovještaja i iste ću prijaviti kada budem imao konkretne dokaze i činjenice, a do tada bi bilo neozbiljno da spominjem bilo čije ime i odluke koje su eventualno nezakonite„- kazao je Fazlić.

/ABC.ba

KOMENTARI