Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 10.01.2017. u 19:16   |  Izvor: ABC.ba 

#FadileOprosti

Premijer Novalić sutra u Bihaću: Nova lažna obećanja ili konkretni potezi?

U mjesecu novembru 2015. godine delegacija u sastavu Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH sa ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem boravila je u radnoj posjeti Gradu Bihaću.

Premijer Novalić sutra u Bihaću: Nova lažna obećanja ili konkretni potezi?
velika slika

Federalni premijer Fadil Novalić sutra i prekosutra sa saradnicima te ministrom Dedićem boravit će u Bihaću. Domaćini će im biti premijer Unsko-sanskog Kantona Husein Rošić, a zatim gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić.

Teme razgovora, pretpostavlja se, bit će slične onima iz 2015. godine, a to su putna infrastruktura na području USK-a i spajanje Krajine sa drugim regijama, podrška i poticaji poljoprivredi, te prvenstveno izgradnja Aerodroma Bihać.

“U narednom periodu mogli bismo ostvariti izuzetne prihode, naročito uz aerodrom Bihać koji bi imao civilne letove, čak ciljano turističke charter letove. Sad je Grad Bihać dužan pribaviti projekat, inicijalnu dokumentaciju, kako bismo već iduće godine mogli ući u njegovo finansiranje”, kazao je Novalić još 2015. godine prilikom posjete Bihaću.

Konkretan potez vlasti Grada Bihaća uslijedio je dva mjeseca poslije njegove posjete i osnovano je Javno preduzeće Aerodrom Bihać, zatim je izrađen projekat i dogovoreno je da Grad Bihać iz federalnog budžeta dobija 2 miliona KM godišnje za postepeno ulaganje u aerodrom. Novalić je tada obećao da će svake od taksi za naplatu civilnih letova preko Bosne i Hercegovine Bihać imati dva miliona KM.

Međutim, do danas Bihać nije dobio niti jednu marku od viših nivoa vlasti za početak gradnje Aerodroma, pa je taj projekat shvaćen kao još jedno megalomansko obećanje čija realizacije nije izvjesna. U javnosti je preovladalo mišljenje da su osnivanjem JP Aerodrom Bihać samo generirani bespotrebni troškovi i da do te investicije nikad neće doći.

Zbog datih obećanja, prije tačno godinu dana, za Dan Grada Bihaća, tadašnje vlasti (SDA) proglasile su svog predsjednika Bakira Izetbegovića počasnim građaninom Bihaća. Međutim, kako su Krajišnici ponovo slagani za obećana novčana sredstva, čak je i bivši gradonačelnik Emdžad Galijašević tada poručio Izetbegoviću da, dok ne pošalju novce, neće pristupiti kamenu temeljcu.

Novi gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić imao je namjeru da se revidira odluka o osnivanju aerodroma. Međutim, kako je naveo na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać, dobio je ozbiljna uvjeravanja od kantonalnog premijera Rošića i federalnog premijera Novalića da gradnja aerodroma nije iluzija te da će planirana sredstva biti doznačena ove godine.

Da li će građanima Bihaća i USK-a delegacija iz Sarajeva na čelu sa premijerom Novalićem dati nova isprazna obećanja ili će ovaj put doći do konkretnih poteza, saznat ćemo sutra.

U nastavku pogledajte vidio prilog ABC portala snimljen prilikom posjete premijera Novalića 2015. godine.


KOMENTARI