Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 11.01.2017. u 19:03  

Komandantica NATO Štaba

Pojašnjenje iz NATO Štaba: Šta je generalica Wilz tačno pisala ministrici Pendeš

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Giselle Wilz danas se oglasila saopćenjem koje prenosimo u cjelosti.

Pojašnjenje iz NATO Štaba: Šta je generalica Wilz tačno pisala ministrici Pendeš
velika slika

 

- Prvo, pismo koje sam poslala ministrici odbrane ukazujući na zabrinutost NATO-a oko učešća OSBiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uvelike pogrešno predstavljeno. Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala.

- Drugo, OSBiH su izgradile značajan ugled i u zemlji i u inostranstvu. Ministrica odbrane i njeni zamjenici, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri OSBiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima.

- Treće, puno je špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu sa Aneksom 1 A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni zakona BiH. Činjenica je da, u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira.

Faktor

KOMENTARI