Objavljeno: 09.01.2017. u 15:09  

Podžić: Ivanić je izveo generalnu probu državnog udara postrojavanjem naoružanih pripadnika OS BiH!

Reakcije: Uništavanjem lanca komandovanja OS BiH napadnut je mir u BiH

Povodom postrojavanja pripadnika Trećeg puka Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja neustavnog praznika entiteta RS, zajednički su se oglasili SDP BiH, DF i Građanski savez, prenosi Patria.

- Nema sumnje da je došlo do mini državnog udara u režiji člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića i ministrice odbrane Marine Pendeš, koji su kršeći Ustav BiH i Zakon o odbrani naredili angažovanje pripadnika OS BiH.

Nesumnjivo je također da je došlo do sloma lanca komandovanja i da je u potpunosti podrivena uloga Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH. Štaviše, uspostavljen je presedan po kojem HDZ i SNSD mogu angažovati Oružane snage onda kad žele, onako kako žele, bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH.

Smatramo da su Ivanić i Pendeš, odnosno Dragan Čović, na ovaj način nasrnuli ne samo na ustavno-pravni poredak, nego i na mir u Bosni i Hercegovini.

Stoga zahtijevamo od Bakira Izetbegovića da naredi predsjavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim predsjedava po službenoj dužnosti i zatraži istragu od OSA-e i SIPA-e o podrivanju vojne i odbrambene moći i oružane pobune kako je definisano Krivičnim zakonom BiH.

Također, zahtijevamo od Bakira Izetbegovića da saopšti javnosti konkretne mjere i korake koje preduzima ili planira preduzeti da se prevaziđe ovaj evidentni napad na ustavno-pravni poredak.

Ako to ne uradi, pred istorijom će biti odgovoran za rušenje države BiH. Bit će konačno jasno ne samo da Milorad Dodik želi da napravi srpsku državu na pola teritorije BiH, nego i da Bakir Izetbegović želi muslimansku državicu na četvrtini njene teritorije.

Pozivamo sve progresivne snage u BiH da nam se pridruže u definiranju jasne političke platforme za prevladavanje krize u kojoj se nalazi zemlja. Smatramo da građanske stranke treba da ponude program na temelju Platforme Predsjedništva RBiH iz juna 1992. godine, i ponude alternativu dogovorima nacionalista koji nas drugi put u 25 godina žele povesti u nasilje.

Podžić: Ivanić je izveo generalnu probu državnog udara postrojavanjem naoružanih pripadnika OS BiH!

Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i prvi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Sifet Podžić kazao je u izjavi za novinsku agenciju Patria da je danas na djelu u Banja Luci bila generalna proba državnog udara.

-I to ne u režiji i izvedbi predsjednika RS Milorada Dodika, već predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je na ulicu izveo 40 pripadnika Oružanih snaga BiH. Mora se razjasniti, jer je očigledno javnost zbunjena, da ovdje nije riječ o Počasnoj jednici koja se nalazi u sastavu Brigade taktičke podrške OS BiH na koju on kao član Predsjedništva BiH ima pravo.

Radi se o pripadnicima Šeste pješadijske brigade u čijem je sastavu Treći pješadijski (Republika Srpska) puk OS BiH. Gospodin Ivanić je prekršio član 11. Zakona o odbrani BiH.

Sada se treba utvrditi ko je sve kriv u lancu zapovijedanja koji je jasan. Moraju reagirati i visoki predstavnik kao tumač Dejtonskog sporazuma, i generalica Wilz koja je bila jasna po pitanju učešća pripadnika OS BiH na obilježavanja neustavnog praznika. Ovo nije situacija u kojoj se političari nadmudruju i prepucavaju političkim porukama, već se radi o vojsci, o ljudima koji imaju oružje u rukama, kaže Podžić.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost čiji je predsjednik razmotrit će novonastali političko-vojni problem, iako kaže Podžić već sada zna kakav će biti stav pojedinih članova koji dolaze iz RS. No, napominje da je ovo kompleksno pitanje koje mora biti razmatrano.  

OHR: Mora se poštovati Ustav BiH i odluke Ustavnog suda BiH

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine je razmatrao usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH. Također je poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, s obrazloženjem da je proveden na osnovu odluka za koje je Sud ustanovio da nisu u skladu sa Ustavom BiH, te da su protivne nalogu koji je Sud naložio u svojoj privremenoj mjeri. Ustav Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda BiH, mora se poštovati - kazali su iz OHR-a.

NAP

KOMENTARI