Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 09.01.2017. u 08:21  

Zamjenik ministrice odbrane BiH

Pročitajte reakciju Seada Jusića povodom odluka Ministarstva odbrane BiH

Povodom članka pod naslovom „Buzimljanin Sead Jusić podrzao učešće vojnog orkestra u obiljezavanju dana RS“, zamjenik ministrice odbrane BiH, Marine Pendeš, na adresu ABC.ba portala posalo je reakciju koju prenosimo u cijelosti.

„Zahtjevi ove i svake druge prirode koji se odnose na civilno-vojnu saradnju dio su nadleznosti zamjenika ministra odbrane za politiku i planove kojim ja rukovodim.  Po zahtjevu Vjerske pravoslavne sluzbe u MO da se odobri dio vojnog orkestra za odavanje počasti 8. Januara poginulim pripadnicima vojske RS, palim borcima u antifasističkoj borbi i civilnim zrtvama rata, a sto je običaj da se svake godine odobri, nismo imali razloga da istu aktivnost ne odobrimo.

Vezano: 

 Drugi zahtjev koji je došao od Predsjednika RS Milorada Dodika da 40 pripadnika učestvuje u paradi 9. Januara povodom neustavnog Dana RS smo odbili i u tom pogledu obavjestili njegov kabinet.

Naknadno na zamolbu i insistiranje predstavnika srpskog naroda u MO i zajednickom štabu OS BiH da se odobri makar orkestrar za  9. januar da bude prisutan u još jednoj prilici za polaganje cvijeća i odavanje počasti, ministrica Pendeš je isto prihvatila kao izraz naše maksimalne fleksibilnosti u jednoj osjetljivoj situaciji gdje se taj čin moze zloupotrijebiti kao naš pristanak i podrška proslavi neustavnog Dana RS.

Polazeći od činjenice da smo s istim ljudima napravili ogroman napredak u prethodnom periodu u strateški vaznim aktivnostima kao sto je dokument „Pregled odbrane“ (Uslov za aktiviranje mapa, a lično sam na čelu rukovodnog tima koji je radio isti) i kvalitetne pripreme za upis određenih lokacija vojne imovine na teritoriju RS  na drzavu BiH (kao drugi vazan usov za aktiviranje mapa), saglasio sam se takvom njenom odlukom.

Smatram da je za sve narode u BiH a posebno Bošnjake, vazniji brz progres ka NATO-u odnosno Euro-atlanskim integracijama kako u pogledu očuvanja integriteta BIH tako i u pogledu opstanka i sloboda za sve njene narode i građane, nego bavljenje prošlošću i izgubljenim bitkama. Ovakav stav i pristup dobio je podršku svih relevantnih subjekata u prvom redu Međunarodne zajednice i NATO štaba što se svi mogu uvjeriti iz saopštenja datih ovih dana,  a i meritornih pojedinaca koji razumiju o čemu govorim.

Srdačno se zahvaljujem, selamim i pozdravljam sve moje Krajišnike.“

KOMENTARI