Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 06.01.2017. u 17:14   |  Izvor: Guardian 

Veliki broj japanskih firmi otpušta radnike, zamjenu nalaze u robotima

Japanska osiguravajuća kuća Fukoku Mutual Life otpustit će 34 radnika i zamijeniti ih IBM Watson Explorer AI sistemom.

 Čini se kako je budućnost, u kojoj će ljudsku radnu snagu zamijeniti roboti i pametni sistemi, postala sadašnjost u japanskoj osiguravajućoj kući koja je otpustila 34 radnika i zamijenila ih pametnim sistemom koji izračunava visine polica svojih klijenata.

U ovoj kući vjeruju kako će se produktivnost rada povećati za 30 posto te kako će novac uložen u pametni sistem vratiti za manje od dvije godine. Ušteda će biti ogromna, a jedini kojima ova promjena ne odgovara jesu radnici koji će do kraja marta postati višak radne snage.

Pametni sistem posjeduje kognitivnu tehnologiju koja ima mogućnost razmišljanja poput ljudskog bića te je u stanju analizirati, interpretirati podatke uključujući tekst, fotografiju, zvuk i video.

Sistem će moći iščitavati brojne medicinske nalaze, broj dana provedenih u bolnici, medicinsku historiju i rađene zahvate te na osnovu toga računati visinu odštete koja će biti isplaćena klijentima ove kuće.

Međutim, svi izračuni će, bez odobrenja nadležne osobe, biti nevažeći.

Sudeći prema podacima Nomura instituta, u Japanu će do 2035. godine gotovo polovinu poslova moći obavljati roboti i pametni sistemi.

Ovakav pametni sistem mogao bi se koristiti i u vladinim institucijama u Japanu, gdje bi skraćivao vrijeme neophodno za rješavanje birokratije.

Japanci su u 2016. godini odustali od ideje robota dovoljno pametnog da položi prijemni ispit za prestižni tokijski univerzitet.

"AI nije dovoljno razvijen kako bi odgovarao na pitanja za koja su potrebna shvatanja širokog spektra oblasti", kazao je Noriko Arai, profesor na Univerzitetu za nauku i tehnologiju, piše Guardian.

KOMENTARI