Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 05.01.2017. u 18:01  

Zamjenik ministrice odbrane BiH

Bužimljanin Sead Jusić podržao učešće vojnog orkestra u obilježavanju dana RS-a

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić podržao je spornu odluku ministrice Marine Pendeš kojom se odobrava učešće dijela vojnog orkestra, benda iz Banje Luke, u obilježavanju takozvanog dana RS-a 8. i 9. januara.

- Namjera nam je bila da doprinesemo smanjivanju tenzija u vezi sa ovim događajem koje su se podigle u posljednje vrijeme. Kada je ministrica Marina Pendeš predložila da se, kao znak dobre volje, odobri učestvovanje dijela vojnog orkestra u odavanju počasti žrtvama i polaganju cvijeća, ja sam se složio s tim. Smatram da, nema ništa loše u tome da pripadnici OSBiH učestvuju u odavanju počasti. Zapravo, mislim da je Milorad Dodik očekivao da će se desiti suprotno, odnosno da Ministarstvo odbrane neće dati to odobrenje, a smatram kako se konačno treba prestati raditi ono što Dodik očekuje – izjavio je Jusić za Faktor.

Vezano: Sead Kadić glasao za četničkog vojvodu u Domu naroda BiH

Pripadnici OSBiH su, prema Jusićevim riječima, trebali učestvovati samo u događajima planiranim 8. januara, ali ne i na najavljenoj paradi dan kasnije. U odluci je, kako je dodao, odobreno da budu prisutni na polaganju cvijeća poginulim pripadnicima VRS-a, učesnicima NOR-a i civilnim žrtvama rata.

Međutim, Milorad Dodik se žestoko obrušio na ovakvu odluku, tvrdeći kako mu "ne treba vojni orkestar", insistirajući da u obilježavanju takozvanog dana RS-a učestvuje Treći puk OSBiH.

- Kome se šta sviđa, a šta ne sviđa njegova je stvar i mi nećemo razmišljati još i o tome. Ako neko ne želi da dio vojnog orkestra OSBiH učestvuje u planiranim i odobrenim dešavanjima, mi nećemo na silu "gurati" vojnike da učestvuju u tome. Još jednom ističem, da je dozvoljeno da oni budu prisutni na odavanju počasti i polaganju cvijeća, ali ne i na paradi – dodao je Jusić.

Zamjenik ministrice odbrane se osvrnuo i na komentare o mogućem kažnjavanju vojnika, ukoliko bi pripadnici Trećeg puka OSBiH, suprotno odluci Ministarstva odbrane, ipak učestvovali na paradi.

- Ko će kazniti sve one koji su najavili da će prisustvovati paradi? Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je član vrhovne komande OSBiH, jer je Predsjedništvo vrhovni komandant. Milorad Dodik i drugi zvaničnici RS-a, koji je dio BiH, su najavili dolazak na paradu. Da li će i ko sve njih kazniti zbog toga? Najlakše je "udariti" po vojniku. Naravno da ćemo u tom slučaju pokrenuti odgovarajući postupak, ali neće samo vojnici ti koji krše odluku Ustavnog suda BiH – istakao je Jusić.

KOMENTARI