Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 27.12.2016. u 13:54   |  Izvor: Fena 

Nakon osude Izraela

Trump: UN je klub za ljude "koji žele dobar provod"

Donald Trump doveo je u pitanje efikasnost Ujedinjenih nacija, rekavši da je to samo klub za ljude "koji žele dobar provod".

On je ovo izjavio nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a glasalo prošle sedmice da osudi izraelsku gradnju naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

Novoizabrani američki predsjednik napisao je na Twitteru da UN ima "tako veliki potencijal" ali da je postao "samo klub za ljude koji žele da se okupe i da imaju dobar provod. Tako žalosno!".

Trump je u petak upozorio da, "što se UN-a tiče, stvari će biti drukčije nakon 20. januara", misleći na dan kada preuzima dužnost.

Odluka Obamine administracije da se suzdrži od glasanja u UN-u u petak ignorirala je Trumpove zahtjeve da SAD iskoristi pravo veta i dovela je do pogoršanju odnosa s Izraelom.

Trumpov tvieet o UN-u ignorira najveći dio rada 193-očlane svjetske organizacije. Ove je godine Vijeće sigurnosti usvojilo više od 70 obavezujućih rezolucija, među kojima su nove sankcije Sjevernoj Koreji i mjere koje se bave sukobima i odobre svoju mirovne operacije UN-a širom svijeta. Generalna skupština također je usvojila desetke rezolucija o brojnim problemima kao što je uloga dijamanata u finansiranju sukoba, osuda kršenja ljudskih prava u Iranu i Sjevernoj Koreji i odobravanje istrage navodnih ratnih zločina u Siriji.

Trumpove kritike UN-a ni po čemu nisu neoubičajene. Iako je svjetska organizacija angažirana u humanitarnim i mirovnim naporima velikog obima, njena golema birokratija dugo je vremena predmet kontroverzi. Ujedinjene nacije optužile su neke zapadne vlade za neefikasnost i besplodnost, dok zemlje u razvoju tvrde da je UN pod prevelikim utjecajem bogatih zemalja.

Novoizabrani američki predsjednik provodi praznike u svom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, prenosi AP.

KOMENTARI