Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 20.12.2016. u 10:49  

Uhapšeni roditelji, sestra, tri rođaka i cimer ubice ruskog ambasadora

Turska: Uhapšeni roditelji, sestra, tri rođaka i cimer ubice ruskog ambasadora

Roditelji, sestra, tri rođaka i cimer ubice ruskog ambasadora Andreyja Karlova, prema izvoru iz sigurnosnih snaga, uhapšeni su u utorak ujutru.

Članovi porodice ubice Mevluta Merta Altintasa uhapšeni su u turskoj jugozapadnoj provinciji Aydin i nakon ispitivanja odvedeni u regionalnu sigurnosnu direkciju, kazao je izvor, koji je želio da ostane anoniman. Dodao je da je Altintasov cimer uhapšen u Ankari, piše N1.

U ponedjeljak, Karlov je držao govor u savremenoj umjetničkoj galeriji u centru Ankare, kada je napadač otvorio vatru na njega. Ambasador je teško ranjen, a ubrzo potom odveden je u bolnicu gdje je konstatovana njegova smrt. Specijalne policijske snage ubile su napadača u akciji koja je trajala petnaestak minuta.

Nakon ovog terorističkog napada pooštrene su mjere sigurnosti u turskim diplomatskim misijama širom Ruske Federacije, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije.

- Policija je pojačala sigurnosne mjere u diplomatskim misijama Turske u Ruskoj Federaciji - izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva Irina Volk, prenosi novinska agencija TASS.

Volk je istakla da su Ambasada Turske u Moskvi i konzulati u ostalim gradovima širom Rusije pod 24-satnom zaštitom.

Novoimenovani ambasador Turske u Rusiji Huseyin Dirioz objavio je na Twitteru da je "duboko ožalošćen gubitkom života u gnusnom napadu".

- Snažno osuđujem ovaj provokativni napad - napisao je Dirioz dodavši da je ruski ambasador Andrey Karlov bio "izuzetna" osoba koji je pomagao na promociji prijateljskih odnosa između Turske i Rusije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je istakao sinoć da je napad na ambasadora Rusije u Ankari provokacija usmjerena protiv dobrih odnosa Turske i Rusije.

- Napad na ambasadora Rusije je provokacija usmjerena protiv dobrih odnosa Turske i Rusije koje su naše zemlje unaprijedile u vezi sa Sirijom - rekao je Putin.

Istaknuo je da je odgovor na napad na ruskog ambasadora jačanje borbe protiv terorizma, dodajući kako želi saznati ko je, kako je rekao, "upravljao" napadačem.

KOMENTARI