Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 03.12.2016. u 09:55  

Novi prirodni elementi dobili imena po Moskvi, Japanu, Tennesseeju...

Početkom 2016. godine otkrivena su četiri nova prirodna elementa koji su dobili svoje pozicije u periodnom sistemu – 113, 115, 117 i 118. Četiri elementa nedavno su dobila svoja nova i svakako zanimljiva imena.

 Kako se novi elementi nazivaju po naučniku koji ga je otkrio ili univerzitetu, gradu ili državi u kojoj je otkriven, tako je novi element donedavno poznat kao "117" dobio naziv po državi, odnosno – Tennesseeju.

Slično kao Tenesin, novootkriveni elementi 113, 115 i 118 dobili su nazive nihonij (po državi otkrića – Nihon je varijanta naziva Japan), moskovij (po ruskoj Moskovskoj Oblasti) i oganezon (po vođi tima koji ga je otkrio - Juriju Oganesianu).

Nazivanje elemenata po državama i regijama je zabilježeno ranije, a neki od primjera su germanij i europij.

Moskovij i oganezon otkriveni su u istoj laboratoriji Instituta za nuklearna istraživanja u ruskoj Dubni, dok je nihonij otkriven zajedničkim trudom ruskih i japanskih naučnika.

Tenesin je stvoren u laboratoriji Oak Ridge National u državi Tennessee. Riječ je o superteškom elementu koji se ne pojavljuje u prirodi, a koji nastaje zračenjem jednoj izotopa (varijanta elementa koji nema isti broj neutrona kao 'original') drugim izotopom.

U ovom slučaju riječ je o kalciju 48 i berkeliju 249 koji u nekim slučajevima prilikom sudaranja kreiraju tenesin ili skraćeno Ts. Tenesin spada u grupu halogena kao što su hlor ili flor, ali je za razliku od svoje "braće" izuzetno nestabilan i može postojati samo djelić sekunde nakon stvaranja.

Nihonij, oganezon i moskovij su izuzetno radioaktivni. Nihonij ima neke karakteristike aluminija i prepoznaje se kao postprelazni metal, za oganezon se smatra da pripada plemenitim gasovima, dok moskovij također pripada postprelazni metalima i ima neke osobine vodika i arsena.

KOMENTARI