Objavljeno: 12.10.2016. u 16:00   |  Izvor: rtvUSK 

BIHAĆ

Zbog nedostatka sredstava prekinuti radovi na boračkoj zgradi u Bihaću

Kada će boračka zgrada u Bihaću biti završena više niko ne može ili ne želi predviđati. U toku ljeta ubrzani radovi su opet stali , a razlog, po već godinama ustaljenoj priči, je nedostatak novca.

Čekalo se na prodaju poslovnih prostora , međutim po tom osnovu do danas Stanoupravi Grada Bihaća  kao nosiocu  investicione aktivnosti izgradnje  zgrade, nije uplaćena ni jedna konvertibilna marka.  Stanari  tvrde da su  poslovni prostori prodani još prošle godine, a u gradskoj upravi  šute o tome.

Sedam godina je prošlo, otkako je potpisan ugovor za izgradnju zgrade za boračku populaciju u Bihaću, a ona nije završena. Rok za izgradnju je bio godinu dana.  Od  tada  su se često pominjali novi rokovi i nova obećanja , koja su uglavnom padala u vodu. Podsjetimo, ugovorena vrijednost radova po početnom ugovoru  iznosila  je 4.5 miliona maraka.  U aprilu 2011. godine napravljen  je  aneks ugovora, a ukupna ugovorena  vrijednost radova, nakon  toga povećana je na  skoro 5 miliona  maraka.  U Stanoupravi kažu da je do sada  izvođaću uplaćeno 3.950.000 KM . Civilna zaštita je  za atomsko sklonište uplatila 479.000 KM. Uz troškove zemljišta, rente i ostale naknade, kažu ta investicija  je do sad prešla 4.5 miliona maraka.  Zbog nedostatka sredstava   Gradsko vijeće Bihaća odlučilo je da se od prodaje poslovnih prostora u ovoj zgradi nastavi finansiranje gradnje, što nije ispoštovano.

Gdje su  završila sredstva od  ovih prodaja  u gradskoj upravi  nismo dobili odgovor. Protiv stanara koji su uselili u blok STO 1 ove zgrade, a nisu izmirili preostala dugovanja podnesene su tužbe, a  troškovi za takse plaćaju se

iz sredstava investicije. Kupci stanova iz nezavršenog dijela zgrade, smatraju to nedopustivim, te traže odgovornost onih, koji su im ključeve uručili bez izmirenja dugovanja, te da oni snose sudske troškove. Stanari ne poriču dugovanja, ali tvrde da  nije izvršen tehnički prijem zgrade, jer objekat nije završen.

Zbog  nedostatka novca, po ko zna koji put, radovi na zgradi su ponovo prekinuti. Na prva tri sprata  razvedena  je struja, voda i grijanje i urađena fasada, i tu se stalo, jer za završetak  radova nedostaje oko 900.000 KM , tvrdi direktor Stanouprave. Optimizma među stanarima  da će jednom njihovim mukama doći kraj sve je manje. Kažu  na ovom objektu  će imati  dosta toga da rade   istražni organi.   I dok jedni tvrde da je planirana  građavinska vrijednost objekta  i metra kvadratnog stambenog prostora nerealna, potražili smo i mišljenje stručnjaka  koji je radio vještačenje  prije 6 godina.

Uz sva ostala davanja za komunalije, rentu i slično procjenjena prometna vrijednost iznosila je 10 miliona 176 hiljada maraka.

Da li će se viši nivoi vlasti  uključiti u rješavanje ovog pitanja neizvjesno je, s obzirom da je do sada  Vlada USK  uložila više od 800.000 KM, ipak resorni ministar kaže da će učiniti sve da do toga dođe.

Vezano:

KOMENTARI