Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 11.06.2016. u 16:34   |  Izvor: ABC.ba 

Almir Saračević

Mene je strah vas

Ponukan raznoraznim nedostojnim, nedovoljno obrazovanim, nedovoljno iskusnim, nedovoljno snalažljivim, racionalnim i na kraju nedovoljno pametnim profilima ličnosti/osobama, koji svoje mjesto traže pod bosanskohercegovačkim političkim nebom, imam potrebu napisati nekoliko rečenica.

Zovem Almir Saračević, dok meni bliski prijatelji zovu me Srli. Student sam druge godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na odsjeku Sociologija. Imam skoro 21. godinu i politički neopredijeljena osoba sam. Ne zato što se bojim, ne zato što se tražim u političkim ideologijama, ne zato što me strah. Osoba sam koja je bila pobornik omladinskog aktivizma i koja će to uvijek biti, te odgovorno tvrdim da osjećam puls potreba mladih ljudi, odnosno, mladog čovjeka. Sebi dajem puno pravo da to kažem, zbog  svog društvenog angažmana u srednjoškolskom periodu i inače. Politički sam neopredijeljen jer nikad (barem dok sam ove pameti) ne bih sebe prodao ideologiji jedne stranke. Želim istaknuti, ideologiji jednog čovjeka, jer to tako obično i biva. Stid me i sram, pojedinaca, sugrađana konkretno moga rodnog grada Bihaća, kada vidim, ko sve, sa kojim završenim srednjim školama, sa kojim završenim fakultetima iliti strukama, bore se za političke pozicije i mjesto u vlasti. Ja se iz dna duše i svoga srca stidim. Mene je sramota. Ja se stidim i mene je sramota. Još jednom-ja se stidim i mene je sramota.

Moj profil ličnosti, moj um/razum, moje moždane vijuge ne mogu sve i da hoće, ma koliko god se napregnule, da shvate to, da si se ti mladi čovječe prodao. Ti žrtvuješ svoj identitet zarad toga da bi fotelju zaradio. Ti žrtvuješ svoj obraz i moral da bi konkretno meni, sutra, svoju nestručnu pamet prosipao. Ti se trudiš sutra da mi sjediš u gradskom vijeću ili skupštini i da mi dižeš svojih bijednih pet neobrazovanih prstiju u političkom smislu pa da me sa svojim političkim glasom ubiješ!? Pitam te, da li te sram? Kao čovjek te pitam koliko je cijena tvoga stida i da li tvoj stid ima cijenu, a kao budući sociolog te pitam, da li si sposoban ili podoban?  Ne želim slova da potrošim na to, kako nas je bh. sistem odgojio na takav način, da bez stranke nema uspjeha. Da sutra, sa završenim fakultetom ukoliko nisi pripadnik bilo koje političke opcije, posebno one vladajuće, nećeš dobiti posao.

Postavljam ti pitanje.

Zar nije veća politička vrijednost u tome da se potrudiš stvoriti svoju vlastitu političku ideologiju, koju možda isprva nećeš nikom nametati da ju prisilno prihvati? Zašto želiš da budeš samo jedan običan pijun u stranci, gdje će te ta ista stranka nakon prvog pada na izborima, čvoknuti u daljinu i nikad joj više nećeš biti zanimljiv? Zašto sebi dopuštaš neiskvareni mladi čovječe da se tako jeftino prodaš? Ja se bojim i često se zapitam, da li je moje razmišljane zdravo? Da li sam ja iz ovog društva potekao ili sam, tek tako pao s neba u isto?

Mene je strah vas. Strah me vas koji ste neobrazovani, koji niste stručni, koji niste kvalifikovani, koji niste nikada imali dodira sa političkom teorijom, a ne daj Bože praksom. Strah me vas jer su vaše vodilje i ideali satkani u osobe koje iza sebe imaju po minimum 2 do 3 optužnice, ali naravno, svako je nevin dok mu se ne dokaže. Strah me. Strah me onih ljudi što se intenzivno služe sa poznatom rečenicom: „Vi ste na vlasti 20. godina, sada ćemo vam stati u kraj. Došlo je vrijeme za promjene. Hajmo mladi, hajmo stari, hajmo ekipa. HAJMO IH RUŠITI!

Ma koga? Pa vi ste isti. Vi ste svi isti. Strah me još malo pa onih sutrašnjih plakata:

„Za bolji Bihać“

Koji Bihać?

Čiji Bihać?

Pobijedio sam te. Znaš li zašto? Ne uvrijedih te sa niti jednom vuligarnom riječi, a znam da si to očekivao. Oprosti, to u mojoj retorici i vokabularu nije. Ja nisam ti. Ti nisi ja. I u izjašnjavanju mišljenja dostojanstvo treba sačuvati, te držati se nekih osnovnih principa poštovanja. Ovim putem se ispričavam osobama kojima sam nanio duševnu bol. Ispričavam se moralistima koji gutaju knedlu jer su se pronašli u ovom. Ispričavam se jer sam iskren i maksimalno odgojen i jer pričam ono što mi je na srcu i na duši. I da, ispričavam se što sam čovjek, a nisam hajvan kao ti, mladiću opterećeni. Stvori svoju viziju, onu zdravu, onu mladenačko-iskrenu, onu čistu viziju, neiskvarenu i bori se. Pogrešan put? Znam da jeste. Gubi obraz onda dalje. Zapamti: Tvoj Bihać, nikada neće biti moj Bihać, zbog svega navedenog.

Odgojen sam da poštujem svakog, ali ne i da uvažavam svakog.

KOMENTARI