Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 10.06.2016. u 09:46   |  Izvor: ABC.ba 

Kako zbližiti mlade, prevazići podjele, mržnju i nepovjerenje u zemlji?

Rad Udruženja ABC iz Bihaća kao primjer promocije suživota u emisiji "Zabranjeni forum"

Kako zbližiti mlade, prevazići podjele, mržnju i nepovjerenje u zemlji gdje je sve podijeljeno pitanja su koja često možemo čuti, ali i pitanja na koja se tražio odgovor u emisiji Zabranjeni forum Pink televizije. Tom prilikom kao pozitivan primjer uzet je rad Udruženje ABC iz Bihaća. Pogledajte...

Dva ljetna kampa pod nazivom ''Dijalog za budućnost - Una za sve'' koje je organiziralo Udruženje ABC s ciljem oporavka mladih koji dolaze iz područja stradala u majskim poplavama 2014. godine, spomenuta su u emisiji ''Zabranjeni forum'' telivizije Pink BiH kao pozitivan primjer promocije suživota na ovim prostorima.

Vezano:

S obzirom da su ljetni kampovi pod nazivom ''Dijalog za budućnost - Una za sve''  organizirani na način da su na jednom mjestu okupljeni mladi iz različitih dijelova BiH, odnosno da su na jednom mjestu istovremeno boravili mladi različitih bh. etničkih skupina, priča je prikazana u talk show emisiju Zabranjeni forum Pink televizije, a rad Udruženja ABC iz Bihaća kroz ljetne kampove ali i kroz pomoč poplavljenim poručjima koju je ovo dudruženje pružalo tokom poplava 2014. godine, pokazalo se kao pravi primjer da je to moguće. 

"Prilikom svih tih dešavanja, a posebno prilikom druženja djece svih nacionalnih pripadnosti pokazalo se da među običnim ljudima, naročito najmlađim, ne postoje nacionalne netrepeljivosti razlike i slično. Prilikom nagrada koje smo primali u Banjaluci, visoki zvaničnici čestitali su nam na suradnji i poslu koji smo uradili, prilikom pomoću ljudima za vrijeme popolavam ali i međunacionalnoj suradnju, ali u isto vrijeme nisu bili poučeni našim primjerima nego su nakon svega nastavili sa nacionalističkom retorikom i podjelama među običnin ljudima tamo gdje su stali", kazao je Edin Moranjkić, predsjednik Udruženja ABC.

Međuentitetske i međunacionalne promjene nisu nešto na čemu ćemo graditi budućnost, poruka je mladih ljudi.

"Najbolji način da nešto promijenimo je da vlastitim primjerom pokažemo da nismo dio takvih politika i dio takvog svijeta. Počnimo od sebe, budimo dobri i sposobni ljudi, vrijeme je da prestanemo biti profesionani bošnjaci, hrvati ili srbi", dodao je Armin Amidžić član Udruženja ABC.

Zaključak je da mladi ne trebaju biti taoci politike i političara, nego i sami moraju nešto mijenjati.

Kompletno izdanje talk showa "Zabrajneni forum - Oči u oči sa protivnikom" pogledajte klikom na link.

/ABC.ba

KOMENTARI