Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 11.05.2016. u 10:00   |  Izvor: ABC.ba 

Ima li kraja njihovoj agoniji?

Bihać: Stanari boračke zgrade ponovo aktualizirali svoj problem

Boračka "zgrada slučaj" u Bihaću počela se graditi 2009. godine za vrijeme dok je načelnik Bihaća bio Hamdija Lipovača i trebala je biti izgrađena u roku od jedne godine. Danas, u 2016. godini, radovi na zgradi još nisu završeni, a sva obećanja data i od novih vlastodržaca su nekoliko puta prekršena.

Bihać: Stanari boračke zgrade ponovo aktualizirali svoj problem
FOTO: Arhiv

Dio zgrade, odnosno lamela STO I završena je prije nešto više od godinu dana i ključevi stanova su dodijeljeni stanarima, iako se tvrdi da ni taj dio zgrade nije smio biti useljen jer nije izvršen tehnički prijem.

Lamela STO II, unatoč datim obećanjima, još uvijek nije završena a nekolicina stanara još uvijek se pokušava izboriti za svoja prava. Mnogi od njih su svoje stanove isplatili u cijelosti a već šest godina čekaju na ono što im pripada. Čak i kada konačno dobiju ključeve svojih stanova, niko im neće moći nadoknaditi izgubljeno vrijeme i torture kroz koje su prošli.

Stanari nedovršene lamele STO II jučer su se okupili ispred boračke zgrade i pozvali sve nadlažne i medije ali se niko nije pojavio. Danas su pokušali da se sastanu sa čelnicima Gradske uprave ali im ni to nije pošlo za rukom. Na ulazu u zgradu Gradske uprave navodno su ih dočekali zaštitari koji su im objasnili da ne mogu ući unutra.

- Obećano nam je da ćemo u rano proljeće konačno useliti u svoje stanove.  Nadali smo se da je gradonačalnik u službi građana koji su mu vjerovali i dali svoju podršku, te da će nas još jednom primiti i pokušati riješiti naše probleme. Mi ne tražimo nikakve subvencije niti milostinju, tražimo samo ono što nam pripada i što smo uredno platili. Obavijestili smo i MUP o našim koracima, a mogu i da nas hapse ako hoće jer nam je dosta svega. Ovo govorim u ime 35 porodica, vlasnika stanova u boračkoj zgradi koji još nisu ostvarili svoja prava, rekla je Beba Fazlić, jedna od vlasnica stanova u boračkoj zgradi za ABC.ba.

Oni su, naravno, razočarani odnosom politike prema njima ali i činjenicom da niti jedna od pozvanih medijskih kuća ovaj put nije popratila njihova nastojanja da još jednom ukažu na svoj problem.

- Predstavnike stanara danas jednostavno nismo mogli primiti jer smo u posjeti imali delegaciju ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo. Već iduće sedmice napravit ćemo sastanak kako bi pokušali konačno riješiti njihov problem. Ovim putem saopštavamo i da smo danas uplatili zaostale krije za 7 mjeseci koje refundiramo vlasnicima stanova koji žive kao podstanari, navode iz Kabineta gradonačelnika.

Pored neodgovorne politike, prema mišljenju mnogih najveći problem za stvarno ugrožene pojedince, koje je kupovina stana u ovoj zgradi koštala novca i zdravlja je činjenica da se svi stanari ne zalažu podjednako za rješavanje vlastitog problema. Naime, prema riječima jednog od stanra, mnogi kupci stanova ustvari nisu ni imali pravo na kupnju ovih stanova pa zbog toga i ne protestuju, neki su politički podobnici, neki stanove još nisu ispaltili, a neki su jednostavno letargični, tako da je sve spalo na desetak  stanara i na njihove porodice kojima to predstavlja gorući životni problem.

Portal ABC.ba od samog svog osnivanja prati ovu problematiku i trudi se javnost obavijestiti o dešavanjima u vezi ovog slučaja o kojem smo objavili desetinu članaka koje možete pročitati u nastavku:

Vezane vijesti:

/ABC.ba

KOMENTARI